PYD’den Birleşmiş Milletler,BM’ye Efrin çağrısı

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Yürütme Kurulu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK), Türkiye’nin Efrin kentine düzenlediği operasyonları incelemesini istedi.

PYD’den  Birleşmiş Milletler,BM’ye Efrin çağrısı

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Yürütme Kurulu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK), Türkiye’nin Efrin kentine düzenlediği operasyonları incelemesini istedi.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bağlı birlikler 20 Ocak günü Rojava’nın Efrin kentine yönelik “Zeytin Dalı” adıyla operasyon başlatmıştı.

 

PYD Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, BMGK’dan Efrin’deki saldırıları incelemek amacıyla bir komitenin kurulması çağrısında bulundu.

 

Açıklamada şunlara yer verildi:

 

“Türk devleti ve kendisine bağlı El-Kaide gruplarının saldırıları karşısında sürdürülen Çağın Direnişi 3’üncü haftasını geride bıraktı. Türk devleti Kilis’e yönelik top atışları yaparak, Ankara’da patlama gerçekleştirerek ülkesinde olağanüstü durumu ön plana çıkarmaya çalışıyor. Son dönemde ülkedeki muhaliflere yönelik tutuklamalar da var olan durumu gözler önüne seriyor.

 

(….) Türk devletinin öncelikli amacı IŞİD’in yok olmasını engellemek ve IŞİD’i bir vahşet gibi sürekli bölgede tutmaktır. Bu yüzden de bütün ağır silahları sivillere yönelik kullandılar. Birçok katliam gerçekleştirdiler. Uluslararası kanunda yasaklanan silahları kullandılar. BM’nin bütün yasaları ve Cenevre anlaşmalarındaki tüm maddeleri çiğnediler. Resmi kaynakların açıklamalarına göre şu ana kadar 150 şehit ve 30 yaralanma yaşandı. Katledilen sivillerin çoğunluğunu göçmen kadın ve çocuklar oluşturmaktadır.

 

Türk ordusu son 2 haftadır gerçekleştirdiği saldırılarda savaş suçları işlemiş ve insanlık değerleri ile uyuşmayan uygulamalara girişmiştir. Uluslararası kanunlara göre bu saldırılar karşısında hiç vakit kaybedilmeden hareket geçilmelidir.

 

PYD Yürütme Kurulu olarak Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal girişimlerindeki iddialarını yalanlıyoruz. QSD’nin bu konuda açıklama yaptığı ve iddiaları yalanladığı biliniyor. Efrin’deki Çağın Direnişi kesinlikle zafere ulaşacaktır. Bu zafer umudumuzu özgürlük için şehit düşen şehitlerimizden alıyoruz. BM’nin savaş suçlularının yargılanacağı yönündeki anlaşmasının her kelimesine katılıyor ve Cenevre anlaşmalarına göre de Türk devleti ve ve bağlı IŞİD ile Nusra’nın her kolunun yargılanması gerektiğini belirtiyoruz. Uluslararası güçler harekete geçmeli ve bu görevlerini yerine getirme anlamına gelmektedir. Özellikle de Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreterliği’nin sistemine göre hareket etmelidirler. Saldırganlar katliamlar gerçekleştiriyor, sivil ve göçmenleri hedef alıyor, cenazelere işkence ediyor. Cami ve ibadet merkezlerini yerle bir ediyor. Bin yıllık tarihi mekanlar da bu saldırılardan nasibini aldı.

 

(…) Güvenlik Konseyi’nden savaş suçları, insanlık dışı suçları ve Türk devletinin 15 gündür Efrin’in köy ve merkezlerinde yaptığı katliamları araştırması için bir komitenin kurulması çağrısında bulunuyoruz. Bu çağrı Güvenlik Konseyi’nin 1970 sayılı kanunu ile yerindedir.”

 

PYD, açıklamasının sonunda,“Mevcut bütün imkan ve olanaklar ile tüm Rojava-Kuzey Suriye halkları ve özellikle Efrin halkının güvenliğini, yaşam alanlarını ve istikrarını koruma sözü veriyoruz. Savunmayı sağlayan hiçbir imkanı bırakmayacağız. Öz savunmanın bütün yollarını kullanacağız ki bugün QSD güçlerinin Efrin’de yaptığı da budur” ifadelerini kullandı.