Referandumda, Kürtlerin oyu ne olacak?

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) 7-12 Şubat tarihleri arasında aralarında Diyarbakır, Van, Adıyaman, Kars, Iğdır, Bingöl ve Urfa'nın da bulunduğu 16 il merkezinde, 1112 kişiyle yüz yüze görüşerek referanduma ilişkin tercihlerini sordu.

Referandumda, Kürtlerin oyu ne olacak?

Diyarbakır merkezli tek araştırma kuruluşu olan ve çalışmalarını Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu bölge sahalarına yoğunlaştıran Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (SAMER) anketlerine göre referandumda Kürt halkının 57,4'ü "hayır” derken, yüzde 25,1'i de "evet” diyor.

Öte yandan hem AK Parti hem de HDP Kürt seçmen tabanlarında kararsızlar da bulunuyor. SAMER anketini 7-12 Şubat 2017 tarihleri arasında, bin 112 kişi ile yüz yüze hanede görüşmeye dayalı, tesadüfi anket tekniği ile gerçekleştirmiş.

Çözüm beklentisi

SAMER'in araştırması da Kürtlerin en büyük beklentisinin çözüm olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre bölge halkının yüzde 80'inden fazlasının en büyük talebi Kürt sorununun çözülmesi.

Çözüm sürecinde seçilen akil insanlardan biri olan Dicle Üniversitesi'nden Vahap Coşkun'a göre "evet”ten yana oy kullanacak Kürt seçmenler ise çözüm sürecinin çökmesini AK Parti'nin elinin yeterince kuvvetli olmamasına bağlıyor. Coşkun, sorunun ancak AK Parti tarafından çözülebileceğini ve "büyük bir hayır”ın çıkmasının PKK'nin bundan kendi politikalarının desteklendiği anlamını çıkarıp istismar edeceğinden endişe duyan seçmenler olduğunu anlatıyor.

AK Parti'nin Kürt seçmen konusunda risk aldığını ve tavrını MHP tabanını ikna etmekten yana koyduğunu söyleyen Vahap Coşkun, "Kürt seçmeni konusunda daha büyük bir risk alıyor. Nihayetinde onların kendisinden yana tavır alacağını umuyor ve o tarafa yönelik çalışmıyor. Avrupa ile yaşanan gerilim de AK Parti'nin daha çok milliyetçilere yöneldiğini gösteriyor” diyor.