Rojava heyeti, Fransa Parlamentosu’nda, Dış İlişkiler Komitesi ile bir araya geldi

Rojava Özerk Yönetimi yetkililerinden oluşan bir heyet, Fransa Parlamentosu’nda temaslarda bulundu. Ziyaretin 11 Haziran’a kadar süreceği belirtiliyor.

Rojava heyeti, Fransa Parlamentosu’nda, Dış İlişkiler Komitesi ile bir araya geldi
Heyet Fransa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi ile bir araya gelerek bölgedeki siyasi gelişmeleri ele aldı .  
 
Demokratik Suriye Güçleri’ne yakın medyada ziyarete ilişkin yer alan habere göre heyette, Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Hemdan El Ebid ve Rakka Sivil Meclisi Eş Başkanı Leyla Mustefa, Rojava Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Gulistan Seydo, Özerk Yönetim Avrupa Temsilcisi Ebdulselam Mistefa ve Özerk Yönetim Fransa Temsilcisi Xalid İsa yer aldı.

 
Borlange:  Demokratik ve eşit bir sistem kurmaya çalıştınız
 
El Ebid  ve Leyla Mustefa, John Louis Borlange liderliğindeki Fransa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyeleriyle bölgeyi ilgilendiren siyasi başlıkları değerlendirdi.
 
Topantı sırasında konuşan Fransa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Borlange, Kürt halkının mücadelesinden övgü ile bahsederek, “Heyetiniz bugün, ortak yaşam, eşitlik ve cinsiyet eşitliği temeli üzerinde kurulu olan Kuzey ve Doğu Suriye’deki gerçek siyasetini aktarıyor. Çok zorlu şartlarda teröre karşı mücadele ettiniz. Her zaman azınlıklar, dinler ve cinsiyet eşitliği temeline dayanan demokratik ve eşit bir sistem kurmaya çalıştınız” ifadelerini kullandı.
 
Borlange, “Kürt halkının tarih boyunca ezildiği ve haklarından mahrum bırakıldığı inkâr edilemez bir gerçekliği var. Bugün demokrasinin, Kürtlerin haklarını elde etmesi ve Suriye’deki diğer halkların birliği için mücadele ediyor. Demokratik, istikrarlı ve herkesin haklarının garanti altına alındığı bir devlet kurmak için önemli rol oynuyor” diye devam etti.
 
Fransa’ya desteği için teşekkür etti
 
Ardından söz alan Hemdan El Ebid de bölgedeki devletlerin Suriye’ye müdahalesine dikkat çekti. IŞİD’e karşı yürüttükleri mücadeleye değinen El Ebid, “Fransa başlangıçta aktif bir rol oynadı ve net bir tepki gösterdi. Kuzey ve Doğu Suriye halkının teröre karşı mücadelesinin yanında yer aldı” dedi.
 
El Ebid, Fransa halkına ve hükümetine, Rojava Özerk Yönetimi’ne verdiği destek için teşekkür etti.
 
Rakka’nın yeniden inşasına dikkat çekildi
 
Rakka’daki durumu ele alan Leyla Mustefa ise, “Yeniden inşa çalışmaları halen devam ediyor. Bölgelerimizde içme suyu ve köprülerin kurulması gibi birçok hizmet eksikliği var. Reqa halkının topraklarına dönmesi için uygun koşullar oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
“Ziyaretimiz Fransa’nın resmi daveti ile gerçekleşti”
 
Toplantı sonrası basına açıklamada bulunan Leyla Mistefa, “ Ziyaretimiz, Fransa’nın resmi daveti ile gerçekleşti. Birçok konuda tartışma fırsatımız oldu. Kuzey ve Doğu Suriye bölgesi ve Suriye’de engel teşkil eden birçok konu tartışıldı. Bölge halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak ve bölgeyi inşa etmek için bu aşamada hizmet boyutuna önem verdik” dedi.