Rojava'daki 25 sivil toplum örgütünden BM'ye 'Afrin' çağrısı

Rojava’daki 25 sivil toplum örgütü, Türkiye ordusu ve silahlı grupların kontrolündeki Afrin’de Kürt nüfusunun yüzde 95’den yüzde 25’e gerilemesine illişkin Birleşmiş Milletler'e(BM) çağrıda bulundu. Sivil toplum örgütleri ortak açıklamasında, Türkiye’nin Afrin’deki operasyonlarına son verilmesi ve Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi için BM’nin harekete geçmesi istendi.

Rojava'daki 25 sivil toplum örgütünden BM'ye 'Afrin' çağrısı

Rojava’daki 25 sivil toplum örgütü ortak bir açıklamayla BM’den Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu(SMO) ve TSK’nın bölgede insan haklarını ihlal ettiği, kentin demografyasını değiştirdiği ve zorunlu göçe yol açtığı gerekçesiyle çağrıda bulundu.

Yapılan açıklamada, Kürtlere ait tarihi yerlerin yok edilerek Kürt tarihi ve kimliğinin tahrif edildiği, silahlı cihatçı gruplara ait yüzlerce Türkmen ve Arap ailenin Suriye rejimi ve Rusya-Türkiye desteği ile bölgeye yerleştirildiği belirtilerek, 400 bin nüfuslu Afrin’de 300 bin Kürt ailenin saldırılar nedeniyle zorla göçertildiği belirtildi.

Açıklamada Afrin’de daha önce yüzde 96 oranında olan Kürt nüfusunun son üç yılda yüzde 25’e düştüğü kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’e yakın İslamist yardım kuruluşları aracılığı ile Afrin’e Filistinli Arap ve Suriyeli cihadist örgütlerin ailelerinin yerleştirildiği ifade edildi.

Afrin’deki okullar, camiler, hastaneler ve Ezdilere ait ibadethanelerdeki Kürtçe tabelaların kaldırılarak Türkçe  tabelaların yerleştirildiği belirtilen açıklamada, Cenevre İnsan Hakları Sözleşmesinin 49’uncu maddesinin 2‘nci bendinin ihlal edildiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği’ne Afrin’deki işgale son verilmesi ve Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi için Türkiye’ye baskı yapılması çağrısı yapıyoruz. Suriye’de normalleşmenin sağlanması için Suriye halklarının kendi kaderlerini kendilerinin belirlenmesi ve iradesine saygı gösterilmesini istiyoruz” denildi.