Rus basını: Türkiye, Yugoslavya’nın kaderini paylaşabilir

Rus basını: Türkiye, Yugoslavya’nın kaderini paylaşabilir

Ankara Kürt kıskacında mı?

Regnum ajansı yorumcularından Tarasov'a göre Ankara “kendi” Kürtlerine “kur yapmaya” çalışıyor ama sınırın iki tarafındaki “birbirine dost Kürt güçleri” kaynaşarak, Türkiye'yi büyük tehlike ile karşı karşıya getirdi. Öte yandan Pravda.ru sitesine Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendiren Aleksandrov ise bölgede savaş bittikten sonra Rusya, İran, Suriye ve büyük ihtimalle Irak’ı kapsayan bir ekonomik ittifak beklendiğini, Türkiye'nin de bu ittifakta olmak isteyeceğini anlattı.

Regnum ajansı sitesinde yayımlanan yazıda Stanislav Tarasov, Irak Kürdistanı’nda yapılacak referandumu yorumlarken Türkiye’nin, Yugoslavya’nın kaderini paylaşabileceğini öne sürdü.

“Arap Baharı” başlamadan önce Central Asia Monitor Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan raporun, sadece Irak ve Türkiye’de Kürtlerin siyasi mücadelesinin mümkün olduğunu belirttiğini hatırlatan Tarasov, Ankara’nın “kendi” Kürtlerine “kur yapmaya” çalıştığını ancak Güneydoğu’da giriştiği ekonomik, siyasi ve sosyal reformlarda geç kaldığını iddia etti.

Yazara göre Suriye krizinin başında Esad, Suriye Kürtlerine “geniş haklar” tanıdıktan sonra, Ankara “Kürt kıskacı içinde” kaldı. Sınırın iki tarafındaki “birbirine dost Kürt güçleri” kaynaşarak Türk devletini büyük tehlike ile karşı karşıya getirdi.

Tarasov’un deyişiyle Erdoğan “bölgesel Kürt birliğini zayıflatmaya çalıştı ama başarılı olamadı”. Yazar, ileride de Irak Kürdistanı ile birleşebilen Suriye’deki olası Kürt otonomisi, Lozan Antlaşması’nda belirlenen sınırların gözden geçirilmesine yönelik ilk adım olabilir, dedi. Üstelik yazara göre, Kafkas ülkeleri ile Türkiye arasındaki sınırları çizdiren Kars ve Moskova Antlaşmaları da geçerliliğini yetirmiş olabilir. Böylece Türkiye, “Büyük Kürdistan” ve Transkafkasya ülkeleri arasındaki sınırları yeniden belirlemek zorunda kalabilir.

Şimdilik “bütün dostlarını kaybeden” Türkiye’nin ABD ile ipleri koparmadan Suriye’de Rusya ve İran ile ittifak kurmak zorunda olduğunu ifade eden yazar, “Bağımsız Kürdistan” projesine fiilen başlandığını anlattı. Tarasov, bundan sonra bu sürecin nasıl ve “hangi bayrak altında” devam edeceği önemlidir, diyerek yazısına nokta koydu.