İsrail, Hamas'ın saldırılarından İran'ı sorumlu tuttu

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın İsrail'e gerçekleştirdiği operasyonlar nedeniyle İran'ı suçladı. Herzog, Hamas'ın İran'dan aldığı emir ve destekle operasyonları başlattığını söyledi.

İsrail, Hamas'ın saldırılarından İran'ı sorumlu tuttu

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı sabah saatlerinde “Aksa Tufanı” ismiyle bir operasyon başlattı.

İsrail'e 5 bin roket ve havan fırlatan Hamas, daha sonra İsrail topraklarına girerek saldırıya geçti. Hamas'ın operasyonunda yüzlerce İsrailli hayatını kaybederken, İsrail'den de misilleme geldi. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava harekatında da yüzlerce Filistinli öldü.

Bölgede şiddetin dozu bir hayli artarken İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Hamas'ın operasyonundan İran'ı sorumlu tuttu.

"Sebepsiz kanlı bir saldırı başlattılar"

İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Herzog, Hamas'ın İran'daki komutanlarından emir ve destek alarak İsrail'e karşı "sebepsiz kanlı bir saldırı" başlattığını ifade etti.

Herzog'dan uluslararası topluma 'İran' çağrısı

İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail'in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirdi. Herzog, uluslararası topluma "Hamas ile müttefiki ve destekçisi İran'ı koşulsuz kınama" çağrısı yaptı.

Hamaney: Gaspçı rejimin sonu geliyor

İran'ın dini lideri Hamaney 3 Ekim tarihinde attığı twitlerde İsrail'i hedef almıştı. Hamaney ilk paylaşımında, "Gaspçı rejimin sonu geliyor. Bugün Filistin gençliği ve Filistin'deki baskı ve işgal karşıtı hareket, son 70-80 yılda olduğundan çok daha enerjik, daha canlı ve daha hazırlıklı. Hareket Allah'ın izniyle amacına ulaşacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

"Bu kanser Filistin halkının eliyle yok edilecek"

Hamaney daha sonra bir paylaşım daha yaparak, "İmam Humeyni bir defasında gaspçı Siyonist rejimi kanser olarak tanımlamıştı. Bu kanser kesinlikle Filistin halkının eliyle yok edilecek." değerlendirmesini yapmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Gazze'den İsrail'e yönelik başlatılan 'Aksa Tufanı' saldırısının, 'işgal altındaki topraklarda İsrail'e karşı silahlı mücadelede yeni bir sayfa açtığını' söyledi.

Kenani, Filistin halkını ve İsrail karşıtı direniş gruplarını tebrik etti.