Rus basını, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tartışmaya açtı

Rus basını, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tartışmaya açtı

Türkiye medyasında İdlib'in Türkiye'nin 82'inci ili yapılacağı yönündeki 'aşırıcı' yorumlara karşın Rus medyası da Hatay üzerinden Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tartışmaya açtı.

İdlib'de, 27 Şubat gecesi Rus-Suriye koordinesindeki saldırıda 36 Türk askeri yaşamını yitirmişti. Ankara, Esad rejimini hedef alırken, Rusya'nın bir uçağının da saldırıda yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Sputnik İngilizce'de yer alan haberde, Hatay için 'çalınmış vilayet' ifadesi kullanıldı ve, "Suriye'nin bir köşesi 80 yıl önce Fransa tarafından neden Türkiye'ye verildi" sorusu soruldu.

Haberde şu ifadeler dikkat çekti:

"Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib üzerinden Suriye ile doğrudan savaşa her geçen gün daha fazla angaje oluyor. Savaş, 1939 yılında tartışmalı bir referandumun ardından Türkiye'ye devredilen sınır ili Hatay hattı boyunca yürütülüyor. 

Türkiye, İdlib'de şubat ayında toplamda 54 asker kaybetti. Esad ve Rus müttefikleri, Türkiye'yi aşırıcı gruplarla diğer savaşçıları birbirinden ayırmayı öngören anlaşmayı yerine getirmemekle suçluyor.

Suriye ordusu halihazırda İdlib'in güneyinin yarısını kontrol ediyor ancak çatışmalar Hatay üzerinden Türkiye'ye geçmeye çalışan mültecilerin sayısında büyük bir artışa neden oldu.

Türkiye ile Suriye arasındaki sınır doğudan batıya düz bir hatta uzanıyor ve Asi Nehri'ne ulaşıyor, ardından keskin bir eğimle 80 mil kadar güneye kıvrılıyor ve Kılıçdağı'nın az ötesinde Akdeniz ile buluşuyor.

Suriyeliler tarafından Liva İskenderun olarak bilinen bu stratejik köşe, Türk devleti için hayati öneme sahip. 

Şimdi, Antakya ve İskendur'u da içererek Hatay vilayeti olarak isimlendirilen bu bölgede, soykırımla yok edilen Ermeni nüfus tarafından  Chork Marzban olarak nitelendirilen Dörtyol limanını da içeriyor.

1923 yılında, modern Türkiye'nin kurucusu Kemal Atatürk, Türk devletinin sınırlarını belirleyen Lozan Anlaşması'nın imzaladı.

Bu sınırlar, 1939'da birdenbire Türkiye'ye bağlanan Hatay vilayeti dışında bugün de varlığını koruyor. 

Lozan Anlaşması imza edilene kadar, Hatay Fransız mandası yönetimi altındaydı. İkinci Dünya Savaşı patlak vermeden hemen önce, Fransa bir referandum düzenledi ve Hatay Türkiye'ye bağlanma yönünde oy kullandı.

1945 yılında Suriye bağımsız oldu ve Hatay'ı Türkiye'nin bir parçası olarak tanımayı reddetti. 

Ancak Erdoğan ve Türk ordusu Suriye'deki çatışmaya çekilene kadar bu konu hakkında çok az konuşuldu.

Suriye medyası şimdi Hatay'ın tartışmalı ve şüpheli bir şekilde Türkiye'ye devredilmesine odaklanmış durumda.

Hatay'da Türkler, Türkmenler, Sünni Araplar, Aleviler, Ermeniler ve hatta Yunanlar yaşıyordu. Ancak Ankara'nın Anadolu'nun diğer bölgelerinden Türkleri otobüsle taşıdığı ve referandumda hile yaptığı kanısı hayli yaygın. 

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler on yıllarca Hatay nedeniyle gerilimli oldu ve 1990'larda Türkiye'nin Kürt gerillalarla savaşmak için Suriye'nin yardımını istemesiyle gelişme evresine girdi.

2011'de Suriye iç savaşı patlak vermeden hemen önce, Asi Nehri üzerinde Türk-Suriye Dostluk Barajı inşası için 28 milyon dolarlık bir anlaşma imzalanmıştı. 

Ancak çatışmalar nedeniyle barajın inşası ertelendi ve Türkiye ile Suriye'nin arası açıldı. Erdoğan, cihatçı direnişçilerin tarafında olmasına rağmen Esad'a Türk askerlerini hedef almaya cüret ettiği için çok öfkeli."