Rus Heyeti'nden kritik Suriye çıkarması

Suriye rejimi lideri Beşar Esad, Rus heyetiyle İdlib ve anayasa komisyonu konularını görüştü.

Rus Heyeti'nden kritik Suriye çıkarması

Suriye rejimi lideri Beşar Esad, Rus heyetiyle İdlib ve anayasa komisyonu konularını görüştü.

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin Şam’a giderek Esad ile görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeye Ulusal Güvenlik Ofis Başkanı Ali Memlük, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Yardımcısı Eymen Sosan ile Rusya’nın Şam Büyükelçisi katıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada heyetler arasında gerçekleşen görüşmede İdlib konusunun ve anayasa komisyonunun oluşturulması gibi konuların ele alındığı belirtildi.

Görüşmede ayrıca Rusya tarafının Esad’a ve Suriye ordusuna desteğini yenilediği ve 2 ülke arasındaki stratejik ilişkilere de değinildiği açıklandı.

Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev, Esad ile son görüşmesini geçtiğimiz 27 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen Suriye Zirvesi’nin hemen ardından gerçekleştirmişti.

Şam'ın bu görüşmede Türkiye'nin İdlib'deki cihatçılara yönelik füze dahil gelişmiş silahlar tedarik etmesi, istihbarat ve askeri destekte bulunması gibi konulardaki rahatsızlığını aktardığı ve Rusya'dan bu soruna çözüm bulması için bastırdığı öğrenildi.

Rusya ise son süreçte S-400 nedeniyle Türkiye ile geliştirdiği iyi ilişkiler nedeniyle özellikle İdlib'te Türkiye'ye büyük tavizler vermek zorunda olduğundan Şam yönetimini idare etmeye çalışıyor. Bu kritik zirvede Şam İdlib'e kapsamlı bir operasyon için Rusya'yı ikna etmeye çalışırken, Rusya ise İdlib'teki durumu daha uzun bir sürece yayarak çözme konusund Şam yönetimini iknaya çalışıyor.