Rusya Devlet Başkanı Putin: Bugün karar vereceğim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı “Donetsk Halk Cumhuriyet” ve “Luhansk Halk Cumhuriyeti”ni tanıyıp tanımayacağı konusunda bugün karar vereceğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin: Bugün karar vereceğim

Putin'in başkanlığında toplanan Rusya Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısında, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanınması ele alındı.

Kremlin Sarayı'nda basına açık olarak yapılan toplantı, aynı anda Rusya devlet kanallarından yayınlandı.

Toplantı esnasında Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Donbas'taki ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısı konusunda güvenlik konseyi üyelerinin hepsinin tek tek görüşünü aldı.

Konsey üyelerinin tamamı “Donetsk Halk Cumhuriyeti” ve “Lugansk Halk Cumhuriyeti”nin tanınmasından yana görüş ifade etti.

Donbas'taki “Donetsk Halk Cumhuriyeti” ile “Lugansk Halk Cumhuriyeti” yönetimlerinin tanınması konusunu önceden güvenlik konseyi üyeleri ile müzakere etmediğini belirten Putin, herkesin görüşlerini dinlediğini aktardı. Putin, "Karar bugün alınacak" dedi.

“Bize kesinlikle tanımaktan başka seçenek bırakmadılar”

Toplantı esnasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Donetsk ve Lugansk'taki Rusya yanlısı ayrılıkçı yönetimlerin tanınması gerektiğini belirterek, "Başka bir yol göremiyorum. Batı'ya 2-3 gün süre verilmesi önerisinin ise bir şeyi değiştirmeyeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile 24 Şubat'ta Cenevre'de bir görüşme gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Donetsk ve Lugansk'taki yönetimlerin tanınmasını desteklediklerini belirterek, "Bize kesinlikle tanımaktan başka seçenek bırakmadılar" ifadesini kullandı.

Başbakan Mihail Mişustin de Rusya hükümeti olarak ayrılıkçı yönetimlerin tanınmasıyla ilgili uzun süredir çalışmalar yürüttüklerine işaret ederek, "Olası tepkilere yönelik uzun süredir çalışma yürütüyoruz. Riskleri iyi çalıştık" diye konuştu.