Putin Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıdı Ukrayna'ya ağır tehditler savurdu!

Çatışmaların şiddetlendiği ülkenin doğusundaki iki bölge olan Donetsk ve Luhanks hakkında konuşan Putin, Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdığını açıkladı. Putin, "Ukrayna'nın komünizmden kurtulmak istiyorsa gerçek komünizmden kurtulmanın ne anlama geldiğini göstermeye hazırız" tehditlerini savururken NATO ve Ukrayna'nın ülkeleri için risk oluşturduğunu belirtti. Ukrayna'yı ABD Büyükelçisinin yönettiğini söyleyen Putin akacak kandan Kiev yönetimini sorumlu tuttu. Putin'in tanıma kararı sonrası ABD Başkanı Biden kurmayları ile olağanüstü toplantı yaparken AB yaptırımların masada olduğunu duyurdu.

Putin Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıdı Ukrayna'ya ağır tehditler savurdu!

Dünya günlerce Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizle yatıp kalkıyor. Gerilim iki ülke sınırlarını aşarken Ukrayna'nın doğusunda Rus ayrılıkçıların kontrolündeki bölgede kan döküldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararı aldığı canlı yayında dünyaya duyurdu.

Donetsk ve Luhansk yönetimlerini tanıyıp tanımama tartışmasının yapıldığı Duma oturumunun ardından halka seslenen Putin “Donbas tarihsel olarak Rusya'nın bir parçasıdır. Tarihsel olarak Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan yerleri vermek zorunda kaldık” dedi.

SSCB’nin dağılmasından ve birliği oluşturan cumhuriyetlere ayrılma hakkı verilmesinden Bolşevikleri sorumlu tutan Putin, Ukrayna’nın nükleer silah üretebileceği iddiasında bulundu.

Vladimir Putin'in açıklamaları özetle şöyle

"Donbas tarihsel olarak Rusya'nın bir parçasıdır. Tarihsel olarak Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan yerleri vermek zorunda kaldık.

Ülkelere SSCB’den ayrılma hakkı vermek, (birliğin temeline döşenen bir mayındı. SSCB'nin dağılmasının sorumlusu, farklı dönemlerde yaptıkları hatalar nedeniyle Bolşeviklerdir.

Geçmişi değiştirmek mümkün değil ama gerçeklerden söz etmek gerekiyor.

Modern Ukrayna Rusya tarafından yaratıldı.

Ukrayna dış güçler tarafından kontrol edilmektedir. Ukrayna'da kritik kararları Batılılar veriyor. Ukrayna, Batılı efendilerinin emrine her gün daha fazla giriyor. Ukrayna Parlamentosu ayrımcı kararlar çıkarıyor.

Ukrayna, Sovyetler Birliği'nden kalan altyapı ve Batı'nın teknolojik desteğiyle kolaylıkla nükleer silah geliştirebilir. Ukrayna'nın nükleer silah geliştirme planı kabul edilemez. Ukrayna'nın nükleer silah sahibi olması Rusya için tehdit olur.

Ukrayna geçişini reddediyor ve sonuçlarına katlanıyor.

Ukrayna'da atılan adımlar Rusya'nın güvenliğine karşı.

NATO'nun gerçek hedeflerini hepimiz biliyoruz. NATO artık doğrudan Rusya'nın kapılarına ulaşmıştır. Sorunların diplomatik olarak çözülmesi gerekiyor. NATO ve ABD taleplerimizi görmezden geldi.

Her şartta yaptırımları uygulayacaklar, bahane arıyorlar. Donbas'ta gereken adımlar atılmadı, ölümler durmuyor."

Kremlin duyurmuştu

Konuşmasının ardından Putin, Donetsk ve Luhansk’ı tanıyan kararnameyi imzaladı.

Bu arada Putin’in halka seslenişinden önce bir açıklama yayınlayan Kremlin; Putin'in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a, Donetsk ve Luhansk yönetimlerini tanımaya yönelik kararı imzalayacağı bilgisini verdiğini duyurmuştu.

Macron ve Scholz'un da söz konusu karar nedeniyle hayal kırıklıklarını ifade ettikleri aktarılmıştı.