Rusya, İskender füzelerini Ukrayna sınırına konuşlandırdı

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim devam ederken haber kaynakları, Rus ordusunun İskender taktik füzelerini Ukrayna sınırına konuşlandırmaya başladığını duyurdu.

Rusya, İskender füzelerini Ukrayna sınırına konuşlandırdı

İran Devrim Muhafızları’na ait Fars Haber Ajansı’nın Defence Blog sitesinden aktardığı haberine göre, bazı askeri uzmanlar İskender füzelerinin rasat edildiği ve Ukrayna sınırına konuşlandırıldığı bilgisini paylaştı.

Söz konusu site, İskender füzelerinden oluşan konvoyun Ukrayna’nın Kırım ve Rostov gibi bölgelerine doğru hareket halinde olduğunu yansıtan görüntüleri yayımladı.

Rusya bu füzelerin menzili 300 mil olduğunu belirtiyor. Ancak askeri uzmanlar bu füzelerin 3000 kilometre menzili olduğunu kaydediyor.

Ne olmuştu?

Ukrayna’da Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.

Taraflar arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) da katılımı ile Temmuz 2020'de sağlanan kapsamlı ateşkes son dönemde sık sık ihlal ediliyor.

Donbas'ta Mart ayı sonunda Rus yanlısı ayrılıkçıların ordu birliklerine saldırması ve dört askeri öldürmesiyle bozulan ateşkesin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı ile, 100 bin asker, binlerce tank, füze savunma sistemleri Ukrayna sınırına yığdırıldı. Hazar Denizi'ndeki savaş gemileri de Karadeniz'e geçerek Kırım'daki filoya katıldı.

Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak da, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki gelişmelere, gerekirse vatandaşlarına yardım etmek için müdahale edebileceklerini söyledi.

Dmitriy Kozak, "Her şey yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Çatışmaların şiddetlenmesi Ukrayna için sonun başlangıcı olabilir" dedi.

Kozak, "Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbas'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünen o ki oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız" diye konuştu.