Rusya: Kürtler, Cenevre barış görüşmelerine dahil edilmeli

Rusya: Kürtler, Cenevre barış görüşmelerine dahil edilmeli

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Elçisi Alexey Borodavkin, Cumartesi günü, Kürtlerin bu yıl Eylül ayında Cenevre'de yeniden başlayacak olan Cenevre görüşmelerinde Suriye'nin içişleri ile ilgili görüşmelere dahil edilmesi gerektiğini söyledi. 

ARA News'ten Wladimir van Wilgenburg'un haberine göre, Rus elçi, Kürtlerin, Suriye toplumunun bir parçası olmasının yanında önemli bir siyasi ve askeri güç olarak Suriye içi görüşmelerde Suriye muhalefeti delegasyonuna dahil edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Başından beri muhalefet delegasyonunun kapsayıcı olmasını istediklerini vurgulayan Borodavkin, şu anda bazı önde gelen muhalefet liderlerinin bu delegasyonun içinde yer almadığını, bunun normal olmadığını belirtti ve "Kürtler bunun en çarpıcı örneğidir" dedi.

Borodavkin, Kürtlerin, etkin bir silahlı güç olarak Suriye'ye ilişkin karar alma sürecinde bulunmaya hakkı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, PYD'nin Cenevre görüşmelerinde hiç bir şekilde yer almaması yönündeki muhalefetiyle çelişen bu öneri Türk-Rus ilişkilerinin yeniden iyileşme sürecine girdiği bir dönemde ortaya atılması nedeniyle dikkat çekici. Türkiye'nin yoğun muhalefeti nedeniyle, YPG geçmiş yıllarda görüşmelere davet edilmedi. 

Geçtiğimiz hafta da , BM'in Suriye'den sorumlu diplomatı Staffan de Mistura da, Suriye Kürtlerinin barış görüşmeleri ve altı yıldır devam eden Suriye krizine çözüm arayışında gözardı edilmemeleri gerektiğini ifade etmiş ve Suriye'nin yeni anayasa yazım sürecinde yer almalarına fırsat verilmesi gerektiğini de hatırlatmıştı.