Seçimden öne çıkanlar

Türkiye’de 31 Mart 2019 yerel seçimleri için halk sandığa gitti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 57 milyon 94 bin seçmen oy kullandı.

Seçimden öne çıkanlar

Türkiye’de 31 Mart 2019 yerel seçimleri için halk sandığa gitti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 57 milyon 94 bin seçmen oy kullandı.

Seçimlerde, "Cumhur İttifakı" adı altında AK Parti ve MHP; "Millet İttifakı" çatısı altında ise CHP ve İYİ Parti, 51'er ilde seçime girdi.

Seçime damga vuran olay, seçimin ilk saatlerinde oldukça geriden gelen İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni kazanması oldu.

Seçimin en büyük hayal kırıklığını ise İstanbul'u kaybeden Recep Tayyip Erdoğan ile Binali Yıldırım yaşadılar. Binali Yıldırım'ın ibrenin İmamoğlu'na seyretmesi üzerine apar topar seçimi kazandık şeklinde konuşma yapması politika tarihine geçecek argümanlardan biri olmaya aday.

Her iki politikacının da İstanbul'daki durum açığa çıktıktan hemen sonraki ruh halleri yüzlerine de yansımıştı. Erdoğan'ın zafer ilan ederek Ankara'da balkon konuşmasını yapacağını açıklamasından dakikalar sonra ortaya çıkan gerçek, Balkon konuşmasındaki büyüyü de aldı götürdü.

İTTİFAKLAR YARIŞTI

31 Mart yerel seçimlerinde AKP ile MHP, CHP ile de İYİ Parti, birçok ilde ittifak yaptı. Parlamentoda sandalye sayısı açısından 3’üncü parti konumunda olan HDP ise Kürt illeri dışındaki yerlerde, aday çıkarmadı.

24 Haziran genel seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 53,5, Millet İttifakı ise yüzde 32,5 oy almıştı. HDP'nin oyu ise yüzde 11,7'ydi.

Yerel seçim sonuçlarına bakıldığında Batı'da aday çıkarmayan HDP oylarının CHP'ye kaydığı ve bu sayede CHP oylarının yüzde 30'un üzerine çıktığı gözleniyor.

İYİ Parti'nin yüzde 2'lik kayıp yaşadığı yerel seçimlerde Millet İttifakı'nın oy oranı da yüzde 37,6'ya yükseldi.

Ankara, İstanbul ve İzmir ile birlikte bazı büyükşehirde sandıktan çıkan resmi olmayan sonuçlar şöyle:

ANKARA

Mehmet Özhaseki (AK Parti): % 47.1

Mansur Yavaş (CHP): % 50.9

İSTANBUL

Binali Yıldırım (AK Parti): % 48.35

Ekrem İmamoğlu (CHP): % 48.80

İZMİR

Nihat Zeybekçi (AK Parti): % 38.6

Tunç Soyer (CHP): % 58.0

ADANA

Hüseyin Sözlü (MHP): % 43.1

Zeydan Karalar (CHP): % 53.2

ANTALYA

Menderes Türel (AK Parti): % 46.3

Muhittin Böcek (CHP): % 50.6

BURSA

Alinur Aktaş (AK Parti): % 49.6

Mustafa Bozbey (CHP): % 46.9

DİYARBAKIR

Cumali Atilla (AK Parti): % 31.0

Adnan Mızraklı (HDP): % 63.0

ANTEP

Fatma Şahin (AK Parti): % 54.0

Celal Doğan (DSP): % 26.1

MARDİN

Vejdi Kahraman (AK Parti): % 38.7

Ahmet Türk (HDP): % 55.9

MERSİN

Hamit Tuna (MHP): % 40.7

Vahap Seçer (CHP): % 45.3

URFA

Abidin Beyazgül (AK Parti): % 60.7

Sabahattin Cevheri (SP): % 36.