Rusya, Şam ve Kürtler arasında diyalog girişimlerini hızlandırdı

Rusya, Şam yönetimi ile Suriyeli Kürtler arasında uzlaşma sağlamak için adımlarını hızlandırdı.

Rusya, Şam ve Kürtler arasında diyalog girişimlerini hızlandırdı

Rusya, Şam yönetimi ile Suriyeli Kürtler arasında uzlaşma sağlamak için adımlarını hızlandırdı.

Yerel basında çıkan haberlerde, Rus askeri heyetinin önceki gün Kobane Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi temsilcileriyle basına kapalı bir toplantı düzenlediği bildirildi. Heyette Rusya Dışişlerine bağlı Kuzey ve Doğu Suriye güvenliğinden sorumlu General Kim ve 4 üye bulunuyordu. Heyet Kobanê’de Yürütme Meclisi Eşbaşkanları Enwer Mislim, Lemîs El-Ebellah ve Eşbaşkan Yardımcısı Mihemed Şahîn tarafından karşılandı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan toplantıya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından Rusya heyeti basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kürt kaynaklar, Korgeneral Aleksey Kim’in başkanlığındaki Rus heyet ile Kürt temsilcilerin bölgedeki hizmetleri ele aldıklarını aktardı.

Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Muhammed Şahin, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Rus heyet ile görüşmemizde, Rus güçlerinin bölgedeki rolünü, Türk işgali sonrası bölgedeki zor insani koşulları ve Rus Hükümeti ile Özerk Yönetimin bölgenin barış ve istikrarını korumak adına sahadaki ortak mekanizmalarını ele aldık” dedi.

Şahin, “Görüşmenin gündeminde, Türkiye’nin Soçi Mutabakatı’na yönelik ihlalleri vardı. Suriye Demokratik Güçleri mutabakata uyuyor. Rus heyet, Türkiye’nin saldırılarının önümüzdeki birkaç gün içinde durdurulacağı hususunda söz verdi” diye konuştu.

Rus askeri yetkili Korgeneral Aleksey Kim, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bölgedeki toplumsal sorunların çözümü, sağlık ve insani yardımlar ve altyapı çalışmaları gibi konular ile Rus hükümeti ile Özerk Yönetim arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini ele aldıklarını belirtti.

Toplantıyı ‘verimli’ olarak niteleyen Kim, Rusya’nın bölgenin ve bir bütün olarak Suriye’nin güvenliği için garantör olacağını, bölgede barış, güvenlik ve refahın temini için tüm gücüyle çalışacağını vurguladı.

Kim, Türkiye’nin bölgeye yönelik operasyonlarının yeniden başlaması ihtimaliyle ilgili soruya, “Rusya bu senaryonun gerçekleşmesini önlemek ve bölge halkının özgürce yaşaması için elinden geleni yapıyor. ” şeklinde yanıt verdi.

Moskova son dönemde Kürtlerin, Şam yönetimi ile diyaloğa geçmesi ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarının Suriye Ordusu’na katılması hedefiyle adımlarını hızlandırmaya başladı. Bir taraftan Rus yetkililer ile Suriye Özerk Yönetimi arasında toplantılar gerçekleşirken, diğer taraftan Rusya ‘ABD’nin desteğine bel bağlayan Kürtleri’ uyardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son açıklamasında, SDG’yi ABD'nin desteğine güvenmemeleri yönünde uyardı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin daveti üzerine başkent Moskova’yı ziyaret eden Baas Partisi yetkilileri ile bir araya geldi. Bogdanov, görüşmede, ‘bölgesel barışı ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü’ desteklediklerini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye dair yapılan yazılı açıklamaya göre Suriye’deki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunan taraflar, Suriye topraklarındaki terörün bitirilmesinin ve mültecilerin dönüşüne imkân sağlayacak ekonomik ve toplumsal altyapının yeniden tesisinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Rusya'dan ikinci heyet

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nca görevlendirilen 3 kişilik heyet Girê Spî'ye bağlı Eyn İssa Meclisi’ni ziyaret etti. Heyet, meclis üyeleri tarafından karşılandı. Meclis üyeleriyle toplantı gerçekleştiren heyet, bölgedeki hizmetlerle ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Eyn İsa Meclisi Eşbaşkanı Mustafa Mihemed, “Hastanelerin alt yapı çalışmalarını ve savaştan zarar gören okulların durumunu tartıştık” şeklinde konuştu.

Türk devletinin saldırılarının durdurulması taleplerini heyete ilettiklerini aktaran Mihemed, göç dalgalarının durması için bunun gerekli olduğunu ifade etti. Heyetin isteklerini askeri yetkililere bildireceğini aktaran Mihemed, heyetin bölgedeki temaslarının süreceğini kaydetti.

Bölgede temaslarda bulunan heyet, önceki gün Kobanê’de temaslarda bulunan, Kobanê ve Girê Spî Özerk Yönetim’leri ile bir dizi görüşmeler yapan heyetin ardından Rusya tarafından bölgeye gönderilen ikinci heyet ve iki gündür temaslarda bulunuyor.

Rusya Dışişleri heyetinin Eyn Îsa’ya ziyaretinden kısa bir süre sonra, Eyn Îsa’nın çevresi ve M4 karayolu üzerinde bulunan Dibis köyü topçu atışları ile bombalandı.