Rusya ve İran, Türkiye'nin Suriye'de yeni operasyon yapmasına rıza göstermezler

Rusya ve İran, Türkiye'nin Suriye'de yeni operasyon yapmasına rıza göstermezler

Geçtiğimiz hafta önce Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, ardından Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye'nin İdlib ile alakalı taahhütlerini yerine getirmedikleri eleştirisinde bulundular.

Voa Kürtçe'de yer alan habere göre, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmelerde İdlib'in silahsızlandırılması konusunda bir anlaşma yapılmıştı.

Lavrov Türkiye'yi eleştirirken, Türkiye'nin İdlib'te silahdan arındırılmış güvenli bölge oluşumunda ve ağır silahların cihatçıların elinden alınmasında üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğine dikkat çekti.

Voa Kürtçe'ye, Rusların eleştilerini değerlendiren akademisyen Doç. Dr. Vahap Coşkun, Rusya ile İran'ın bundan böyle Türkiye'nin Suriye'de operasyon yapmasına izin vermeyeceklerinin anlaşıldığını vurguladı:

"Rusya ve İran başta da Türkiye'nin operasyonlarının karşısındaydılar. Ancak Türkiye'nin İdlib'te taahhütlerini yerine getirmemesi üzerine Rusya'nın Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin fazlalaştığını gözlemliyoruz. Bundan böyle ne Rusya ve ne de İran Türkiye'nin Suriye'de operasyon yapmasına izin vermeyeceklerdir."

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in Türkiye'ye ziyaretini değerlendiren Coşkun, şunları ifade etti:

"Amerika'nın Suriye'ye yönelik bir politikası var. James Jeffrey'in Türkiye ziyaretindeki asıl önemli husus, Amerika'nın güçlerinin çekilmesinin ardından Türkiye'nin YPG ile Suriye Kürtleri'ne zarar vermesini istememesidir. Bu nedenle Amerika bu konuda arabuluculuk yapmak istiyor."