Sen ya da ablan HDPli'siniz" denilerek ataması yapılmadı

Sağlık Bakanlığı, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunun olumsuz olması nedeniyle başvuru yapan doktorun atamasının yapılamayacağını bildirdi.

Sen ya da ablan HDPli'siniz" denilerek ataması yapılmadı

Sağlık Bakanlığı, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunun olumsuz olması nedeniyle başvuru yapan doktorun atamasının yapılamayacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Zorunlu Devlet Hizmeti yapmak isteyen doktorun "Sen de ablan da  HDP’lisiniz" denilerek atmasını yapmadı. Mahkeme ise bu iddiaya ilişkin somut delil yok diyerek davayı reddetti.

AKP’nin Sağlıkta Şiddeti Önlemeye yönelik olarak meclise sunduğu yasa tasarısı Sağlık Komisyonu'nda görüşülmeye devam ediyor. 

Tasarının en tartışmalı maddesi olan KHK’li doktorları açlığa mahkum edeceği söylenen 5. Maddeye itirazlar hem komisyonda hem de alanlarda hekimler tarafından yapılırken Ankara 1. İdare Mahkemesi’nden emsal niteliğinde bir karar çıktı.

Sağlık Bakanlığı, Zorunlu Devlet Hizmetini yapmak için Şırnak’ın Cizre İlçesine atanan Y.D’nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunun olumsuz olması nedeniyle atmasının yapılamayacağını bildirdi. 

Y.D alınan bu kararı mahkemeye taşıdı. Ankara 1. İdare Mahkemesi’ne başvuran Y.D davalı idarenin güvenlik soruşturması yapma yetkisi olmadığını, herhangi bir adli sicil kaydı ya da mahkumiyetinin bulunmadığını söyleyerek iddiaların çalışma hak ve özgürlüklerine engel teşkil ettiği gerekçesiyle yoksun kaldığı tüm parasal ve özlük haklarının ödenmesini talep etti. 

 

SEN DEĞİLSEN ABLAN HDP'LİDİR

Y.D’nin hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda "2010-2011 yılları arasında PKK ve HDP’nin etkinliklerine katıldığına yönelik bilgiler olduğu" iddia edildi. Mahkeme bu iddiayı reddedince bu defa da Y.D’nin ablasının da 2016-2017 yılları arasında aynı etkinliklere katıldığı iddia edildi. Ancak o tarihlerde ablanın Midyat Anadolu Lisesi’nde öğretmen olarak çalıştığı belirlendi. 

Ankara 1. İdare Mahkemesi, “dava konusu işlemin tesisine dayanak teşkil edecek gerekli somut delil, bilgi, belge bulunmadığını” ve “dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır” diyerek davayı reddetti. 

Mahkeme, Y.D hakkındaki güvenlik soruşturmasının iptaline, 29 Ocak 2018 tarihinden itibaren hesaplanarak yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine karar verdi.