Son Kürt Prensesi'nden Kürdistan Bayrağı'nın öyküsü

Son Kürt Prensesi'nden Kürdistan Bayrağı'nın öyküsü

Son Kürt prensesi Sinem Xan Bedirxan babası Celadet Ali Bedirxan’dan emanet aldığı Kürdistan Bayrağı'nın tarihini anlattı. Sinem Xan'ın amcası Kamuran Bedirxan, 1919'da bu bayrağı Avrupa ülkelerinde Kürdistan Bayrağı olarak tanıtmıştı.

Kürdistan Bayrağı, Xoybun Örgütü'nden Celadet Bedirxan'a emanet kalmıştı. Birçok süreçten sonra milli bir miras olarak Sinem Xan Bedirxan'ın yanında kaldı. 

Sinem Xan, Kürdistan Bayrağı'nın öyküsünü şöyle anlattı:

"1927'de Lübnan'da Xoybun Örgütü kuruldu. Ve bu bayrağı ilk kez orada göndere çektiler. 1930'da İhsan Nuri Paşa, Ağrı'da bu bayrağı göndere çekti. 1929'da Doktor Nuri Dersimi bu bayrağı dalgalandırdı. Gördüğünüz gibi bir, iki, üç sefer. Sonra 1946 yılında Mahabad'a ulaştık."

Bayrak babamın yanında kalmıştı. Çünkü 1927 yılında Xoybun Örgütü'nün kurulmasıyla 'Bu bayrak bizim bayrağımız ve onunla onur duyuyoruz' dediler. Ve bu bayrak babamın yanında emanetti. Babam Celadet Bedirxan, 1951 yılında yaşamını yitirdi. Bu bayrağı annem Rewşen Bedirxan'a emanet etti. Bu bayrağı koruyan Rewşen Bedirxan, 1992'de yaşamını yitirdi. Annem bayrağı ölümünden önce Kone Reş'e vermişti. Kone Reş ile yakın ilişkilerim vardı. O da 2009 yılında bu bayrağı bana getirdi."

Son Kürt prensesi Sinem Xan, annesi gibi bu bayrağı kime emanet edeceğini düşünüyor. Bayrağı gönüllerin şehri Cizre'ye göndermek istediğini belirten Sinem Xan, "Bedirxanilerin memleketi Cizira Botan'da bir vakıf kurulursa bütün emanetler orada sergilenir. Halk çok mutlu olur. Çünkü bu onların mülkü. Onlar Cizreli" dedi.

Sinem Xan Bedirxan Kimdir?

Kürdistan Bölgesi’nde Selahattin Üniversitesinde, öğretim üyesi olarak Fransızca dersler verdi. 2006 yılından beri Erbil’de yaşıyor. 2013 yılında Fransa’nın Rejion Denore ödüle layık görüldü.

Kürtçe’nin yanı sıra Fransızca, Arapça ve Türkçe biliyor.

1960-1974 yıllarında eşi Prof. Dr. Salah Saadalah ile Kerkük’te yaşadı. Kürdistan Kadınlar Derneği’nin başkanlığını yaptı. 1974-2006 yılları arasında Bağdat’ta yaşadı.

1980-1995 yılları arasında Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı uluslararası bir okulda Fransızca öğretmenliği yaptı.

Kürt PEN’i onursal başkanı.

Osmanlı döneminde, merkezi Cizre olan Botan Beyliğinin son beyleri Celadet Alî Bedirxan’ın kızı, Dr. Kamiran Ali Bedirxan’ın yeğeni.

Dedelerinden Bedirxan, 12 yıl adına hutbe okutup, “Kürdistan Prensi, Bedirxan” yazılı paralar bastırmış, Osmanlıya karşı bağımsızlığını ilan etmişti. Osmanlı döneminde aile sürgün edilmiş, Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Mahkemeleri de Celadet ve Kamiran başta olmak üzere birçok aile üyesine idam cezası vermişti.