'Suriye Ordusu'ndan TSK konvoyuna saldırı'

'Suriye Ordusu'ndan TSK konvoyuna saldırı'

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait yaklaşık 50 araçlık bir konvoyun İdlib’e girdiği bildirildi. Öte yandan Suriye ordusunun İdlib’in güneyinde TSK konvoyuna saldırdığı ve 5 Türk askerinin yaralandığı iddia edildi.

Türkiye basını, TSK’ya ait 50 araçlık yeni bir askeri konvoyun “siviller için güvenli bir bölge oluşturmak amacıyla” sabah saatlerinde İdlib’e girdiğini duyurdu.

Haberlerde, Suriye Milli Ordusu (SMO) mensuplarının da Türk askerlerine eşlik ettiği belirtildi.

İdlib'in güney kırsalındaki el-Bara kasabasında Suriye ordusu güçleri ile Türkiye destekli muhalifler arasındaki çatışmalar da sürüyor.

Şarkul Avsat sitesinin yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Esad güçlerinin el-Bara kasabasına yönelik saldırısında 5 Türk askeri yaralandı. 

Haberde, söz konusu saldırının, TSK’ya ait zırhlı araç ve tank taşıyan 65 araçlık konvoyun el-Bara’dan İdlib’in güney kırsalındaki İhsem kasabasına girdiği esnada gerçekleştiği belirtildi.

Kaynaklar, Rus savaş uçaklarının konvoyun hareket güzergahını hedef alması sonucu TSK’ya ait konvoyun çekildiği bilgisini de verdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise İdlib'in doğu kırsalında Suriye ordusuna ait noktaların Türk kuvvetleri ve muhalif güçlerin topçu atışına maruz kaldığını ve taraflar arasında çatışma yaşandığını bildirdi.

SOHR, Rus savaş uçaklarının İdlib’in güneyindeki Türkiye destekli muhalif grupları hedef aldığını da belirtti.

DPA’ya demeç veren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Komutanı Tuğgeneral Fatih Hasun da, savaş uçaklarının İdlib’in güney kırsalındaki Zaviye Dağı’ndaki Josef köylerini bomlabadığını söyledi.

Hasun, İdlib’in güney ve doğu kırsalındaki Erbain Dağı, Sermin ve Kminas bölgelerinin Cumartesi gününden beri vurulduğunu belirtti.

Suriye ordusu HTŞ’yi hedef aldı

Suriye resmi haber ajansı SANA ise ordu güçlerinin, Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve ona bağlı grupların İdlib’in güney kırsalındaki Kafr Nabl, Fatira ve Maar Zeyta köylerindeki hareketlerini izlediğini bildirdi.

Haberde, rejimin top ve füzelerle karşılık vermesi sonucu teröristlerin ikmal yollarının kesilerek kendilerine ait hücre ve barınakların imha edildiği bilgisi de verildi.

Şubat’ın başından bu yana 16 asker hayatını kaybetti

Birkaç gün önce İdlib bölgesinde Esad güçleri tarafından atılan bomba sonucu bir asker hayatını kaybetmişti.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) saldırı sonrası bölgede tespit edilen Suriye orsusuba ait 21 hedefin yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verildiğini ve hedeflerin tahrip edildiğini açıkladı.

Şubat ayı başından bu yana İdlib'de hayatını kaybeden asker sayısı 16, yaralı ise 50'ye yükseldi.

Son zamanlarda TSK’nın girerek askeri gözlem noktası kurduğu İdlib’in güneyindeki Mastuma Kampı da birkaç gün önce hedef alındı.

İdlib’deki gerlişmeleri görüşmek üzere Türkiye Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 5 Mart’ta İstanbul’da yapılacak olan dörtlü zirvede bir araya gelecek.