Suriye ve Rojava'da son durum: Esad deprem bölgesine gitti

Maraş depremlerinin Rojava ve Suriye'de yol açtığı yıkımın bilançosu ağırlaşıyor. Bölgeye ilk Birleşmiş Milletler (BM) yardımları ulaşmaya başlasa da bunlar arama kurtarma ekipleri ve ağır ekipmanları içermiyor.

Suriye ve Rojava'da son durum: Esad deprem bölgesine gitti
Foto:SANA

10 Şubat Cuma sabahı yapılan son güncellemelere göre Suriye'de deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 300'ü aştı.

Reuters haber ajansı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın deprem bölgesine ilk ziyareti gerçekleştirdiğini aktardı. Suriye devlet medyası Esad'ın Halep'te bir hastaneyi ziyaret ettiğini bildirdi.

Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki bölgeye götürülmek üzere BM yardımını taşıyan ilk konvoyun ülkeye geçtiği bildirildi.

BBC Cenevre Muhabiri Imogen Foulkes , Suriyeli gönüllü arama kurtarma ekibi Beyaz Baretliler'in depremin 100. saatinde Suriye'nin kuzeyine yeni yardım gelmediğini iddia ettiğini bildirdi. BM bunu reddetmedi.


Foto: SANA

Son 24 saatte Türkiye'den açık olan tek kapı olan Cilvegözü'nden İdlib'e doğru yardım kamyonları geçti ancak bu yardım konvoyları haftalar öncesinden planlanmıştı.

Arama kurtarma ekipleri ve ağır ekipmanlar henüz deprem bölgesine ulaşmadı.

Foto: SANA

BM yardım görevlileri, yardım gönderebilmek adına Türkiye'den Suriye'nin kuzeyine doğru daha çok sınır kapısının açılması gerektiğini söylüyor.

BBC muhabiri David Gritten, yetkililerin altı kamyonluk yardım taşındığını söylediklerini aktardı.

Depremden beri geçişler kapalı durumdaydı. Bu nedenle, başta Efrin olmak üzere Suriye'nin kuzeyine yardım ulaştırma konusunda sorunlar yaşanıyordu.

Suriye haber ajansı SANA da Esad’ın Halep’in El Maşarika Mahallesi’nde kurtarma ekiplerinin çalıştığı  bir alanı ziyaret ettiğine ilişkin fotoğraflarını paylaştı.