Suriye'de ABD-Rusya işbirliği

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Moscow Times, ABD ve Rusya'nın, Suriye konusunda İran'a karşı işbirliği yapacakları iddiasında bulundu.

Suriye'de ABD-Rusya işbirliği

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Moscow Times, ABD ve Rusya'nın, Suriye konusunda İran'a karşı işbirliği yapacakları iddiasında bulundu.

Gazetede yer alan "Rus-Amerikan işbirliği Suriye'yi güçlendirecek ve İran'ı zayıflatacak" başlıklı bir makale yayınlandı.

Soshals'ın haberine göre Rus gazetesi, Suriye istikrara kavuşssa bile bölgedeki İran destekli milislerin ilerlemesi sürüyor. Bu noktada Lübnan'ın işaret edildiği haberde, Rusya ve ABD, Suriye konusunda birbirlerine kapıları tamamen kapatmış değil.

 ABD ve Rusya nasıl anlaşacak?

Moscow Times'ın konuya ilişkin çizdiği plan şu şekilde:

- ABD Esed rejimini tanıyacak ve BM tarafından uygulanan Suriye'deki siyasi geçiş süreci geciktirilecek, yavaşlatılacak.

- Her iki ülke de Suriye'nin yeniden yapılanması konusunda ekonomik paketler açıklayacak.

- Bunun yanında her iki ülke de İran birliklerinin, destkelediği milislerin Suriye'den çıkması için çağrıda bulunacak.

- Bu kapsamda Suriye merkezli silah trafiği kesilmeye çalışılacak.

Rusya'nın çıkarı ne?

Moscow Times'a göre Putin bu anlaşmaya katılacak, çünkü Esed'i iktidarda tutmak istiyor ve Suriye'nin yeniden inşaası konusunda bazı ekonomik faydalar elde etme peşinde.

Putin'in ABD ile böyle bir anlaşmaya sıcak bakmasının bir diğer sebebiyse Suriye konusunda küresel ve bölgesel tanınırlık ve muhataplık amacına ulaşacak olması.

ABD'nin çıkarı ne?

Gazete ABD'nin kazanacağı siyasi faydalarınsa daha büyük olacağını yazdı.

ABD'nin öncelikli kazancı İsrail'in güvenliğini tekrar inşa etmek. Diğer bir kazanç ise İran'ın bölgesel yayılmacılığını açıkça durdurma niyetini ortaya koymak.

İsrail ne kazanacak?

İsrail'e gelince, anlaşma gerçekleşirse Suriye konusunda temel çıkarlarına ulaşmış olacak: İran'ın engellenmesi, Suriye'deki lojistik hatları işlevsizleştirerek Hizbullah'ı zayıflatmak.

Anlaşma kapsamında Beşar Esed ise koltuğunu korumuş ve imar için ülkeye para girişini sağlamış olacak.

Suriyede Rusya-İran gerilimi

Öte yandan yakın zamanda Rusya ve İran arasında Suriye sahasında gerilim yaşandığı, Beşar Esed'in istihbaratta gerçekleştirdiği görevden almaların arkasında da bu gerilim olduğu belirtiliyordu. İran'ınsa Şam'da bir "saray darbesi" planladığı ve Rus ağırlığına ve Esed-Rusya yakınlaşmasına karşı; Beşar Esed'in kardeşi Mehir Esed'i desteklediği değerlendirmeleri yapılıyordu.

2005'ten beri Suriye muhaberatının (istihbarat) başında olan ve İran'a yakınlığıyla bilinen Alî Memlük; 7 Haziran 2019'da görevden alındı ve yerine Rusya'ya yakın İstihbarat Genel Müdürü Muhamed Dib Zeytun getirildi.

Aynı tarihlerde Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Tümgeneral Cemil Hasan'da görevi bir yıl uzatılmasına rağmen istifa etti.

Aynı zamanda şu anda büyük oranda Rusya'ya bağlı olan ve başında Süheyl Hasan'ın bulunduğu Kaplan Kuvvetleri'nin kurucusu olan Cemil El Hasan'ın yerine Xessan El Cewdet getirildi.

İki ülke arasındaki bu rekabetin sebebiyse Suriye'de savaşın ardından ülkede kimin sözünün geçeceği...