TSK’da YAŞ tepkisinin perde arkası

TSK’da YAŞ tepkisinin perde arkası

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) son Yüksek Askerî Şura’ya (YAŞ) ve atama kararlarına tepki gösteren beş generalin emekliliğini istemesi tartışmalara neden oldu. Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün yaptığı açıklamada ellerine sadece iki generalin dilekçesinin ulaştığını, onların da emekliliklerinin onaylandığını açıklamıştı.

Beş generalin emekliliğini talep etmesinin arka planını anlatan Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir,  "Son yapılan atamalar, Yüksek Askerî Şura'dan çıkan görevlendirmelerle ilgili rahatsızlık var. Bu atamaların bazı dengeler, teamüller ve hassasiyetler düşünülmeden yapıldığı kanaat hâkim olmuş" diyor.

Aydemir, kimsenin görevden kaçmadığını belirterek “Emeklilik dilekçesi veren isimlerin hepsinin kendince haklı gerekçesi var ve sicillerine baktığınızda son derece iyi yetişmiş ve askerlik hizmetinde, terörle mücadelede önemli görevler üstlenmiş isimler” ifadelerini kullanıyor.

Son yapılan atamalara ilişkin, Yüksek Askerî Şura'dan çıkan görevlendirmelerle ilgili rahatsızlık olduğunu belirten Aydemir, “Özel Kuvvetler Komutanı'nı Adana'ya Piyade Tümen Komutanı yapmak doğru bulunmadı. Adana Tümen Komutanı'nın altına Harp Okulu'ndan mezuniyette daha kıdemli olan iki tuğgeneral yardımcı vermek yanlış. Bu, sıkıntıya yol açtı. Bekleme süreleri göz ardı edildiğinde, normal şartlarda bir tümgeneralin, tuğgenerale, ‘komutanım’ demesi söz konusu olacak” diyor.

TSK’da atama sisteminin bozulduğu yönünde bir kanı oluştuğunu aktaran Aydemir, şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu atamalara, ‘tenzil-i rütbe’ yerine, ‘tenzil-i makam’ değerlendirmesi yapılıyor.  Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı, 1988 mezunu ve tümgeneralliğe kadar yükseldi. Fakat diğer iki komutan yardımcısı tuğgeneral; biri 85, diğeri 87 mezunu olmalarına rağmen tuğgeneral rütbesindeler. TSK'da bugüne kadar buna dikkat edilirdi. Harp Okulu çıkışında önde olan generaller, rütbe olarak önlerinde olan komutanın emr-komutasına atanmazlardı.”