Türkiye'den 5 maddelik 'Soçi Mutabakatı' açıklaması

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan, 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattığı operasyonla ilgili 22 Ekim’de Soçi kentinde Rusya’yla varılan mutabakata ilişkin açıklama yapıldı.

Türkiye'den 5 maddelik 'Soçi Mutabakatı' açıklaması

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan, 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattığı operasyonla ilgili 22 Ekim’de Soçi kentinde Rusya’yla varılan mutabakata ilişkin açıklama yapıldı.

Söz konusu mutabakatta, operasyonun 150 saat durdurulması kararı alınmış ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ‘güvenli bölge’den çıkarılacağı ifade edilmişti.

150 saatin dolmasının ardından Türkiye Milli Savunma Bakanlığı 5 maddelik bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

"22 Ekim 2019'da Fırat'ın doğusuna ilişkin Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında Soçi'de varılan mutabakat kapsamındaki hususların yerine getirilmesinde tarafımızca gerekli hassasiyet gösterilmiştir."

150 saatlik sürenin sonunda Rusya Federasyonu tarafından, YPG'nin ağır silahlarıyla birlikte Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometrenin, ayrıca da Münbiç ve Tel Rıfat'ın dışına çıkarıldığı bildirilmiştir.

Mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte, Kamışlı şehri hariç, Türk-Rus ortak devriyelerine başlanacaktır. Bu kapsamda devriye güzergahlarında mayın, EYP temizlik faaliyetlerine ve keşif uçuşlarına başlanmıştır.

Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek, başta DEAŞ ve PKK/YPG olmak üzere terör örgütleriyle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.

Böylece bölgede bir barış koridoru oluşturmak suretiyle yerlerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve güvenli şekilde evlerine ve topraklarına dönmesi sağlanacaktır."

Rusya Savunma Bakanlığı: 34 Bin YPG'li geri çekildi

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Yöneticisi Yuriy Borenkov, "Rus tarafı, 22 Ekim 2019 tarihli Türkiye-Rusya Mutabakatı’nda öngörülen önlemleri tamamen uygulamıştır. 29 Ekim saat 18.00 itibarıyla 34 bin kişiden oluşan 68 YPG birliği ile 3 binden fazla silah ve askeri teçhizat, Türk Silahlı Kuvvetleri ile temas hattından 30 kilometre uzağa çekilmiştir” açıklamasında bulundu.

Şam rejimine ait güçlerin sınırda 84 karakol kurduğunu ifade eden Yuriy Borenkov, bunlardan 60’ının Rojava’nın Kamışlo kentinde, 24’ünün ise Kobani kentinde bulunduğunu söyledi.

Soçi Mutabakatı: YPG çekilecek, Rusya-Türkiye devriyesi başlayacak

22 Ekim'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 buçuk saatlik görüşmesinin ardından varılan mutabakat, Türkiye'nin Rojava’da yürüttüğü Serêkaniyê ve Girê Spî arasındaki yaklaşık 120 kilometrelik alanda ordusunu bırakmasını temin ederken, sınırın diğer bölümlerine Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin girmesini öngörüyordu.

Bunun gerekçesi olarak da "YPG'nin 30 kilometre güneye çekilmesini sağlamak" veriliyor.

Bu işlemin 23 Ekim yani Çarşamba günü öğlen saatlerinde başlaması ve 150 saat sürmesi konusunda da uzlaşılmıştı:

"23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00'den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km'nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır."

Mutabakatta aynı maddenin devamında, "aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır" ifadeleri yer almıştı.

Bu ifadeye göre Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin sınırın 30 kilometre derinliğine kadar YPG'nin çekilmesini sağlamalarının ardından, 23 Ekim saat 12.00'de başlayan 150 saatin bitişinde, Serêkaniyê-Girê Spî arası ve Kamışlo dışında kalan sınır bölgelerinde, sınırın 10 kilometre derinliğine kadar Türkiye ve Rusya orduları, ortak devriye görevine başlayacak.