YPG’ye ABD Füzesi

YPG’ye ABD Füzesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın YPG’ye ağır silahlar erilmesini içeren kararnameyi onaylaması sonrası ne tür silahlar verileceği net olarak açıklanmazken, Amerikan Wall Street Journal (WSJ) Gazetesi Kürtlere verilecek silahlar arasında tank savar füze sistemlerinin verileceğini iddia etti.

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden olan Wall Street Journal, ABD yetkililerine dayanarak ABD’nin “Suriye’deki Kürt güçlerine  tank savar silahları vermeyi planladığını” belirtirken söz konusu silahların namlularının her an Türk tanklarına da yöneleceğini söyledi.

ABD ordusunun IŞİD ile savaşan Suriye’deki Kürt güçlerine tank savar silahları vereceğini iddia eden Wall Street Journal Gazetesi, IŞİD’in intihar saldırılarını önlemek için verilse de tank savarların yönünün her an Suriye’de hareket halinde bulunan Türk tanklarına da dönebileceğini yazdı.

ABD yönetiminin YPG’ye tank savar silahlar vereceğini ancak bu silahların nitelik, kapasite ve güçleri konusunda ABD yönetiminin henüz bir karar vermediğini belirten gazete “ABD yetkililerine göre, Türkiye’nin itirazlarnı gidermek için Pentagon,  daha sofistike güdümlü tank savar füzelerin yerine  güdümlü olmayan bir versiyonu sağlamayı değerlendiriyor. Ancak bu bile tartışmaya konu oldu. ABD yetkilileri, yönetimdeki bazılarının YPG’ye herhangi bir tür tank savar silahın verilmesinden kaygı duyduğunu ifade ettiler.”

WSJ, şimdiye kadar ABD’nin “Türkiye’nin kaygılarını yatıştırmak amacıyla Kürtlere silah ikmalini kısıtladığını” belirtirken geçen yaz Suriye’deki Kürt savaşçılarının bir Türk tankerini yok etmek için bir tank savar silahı kullandıklarına, saldırının Türkiye’nin ABD’nin YPG’yi silahlandırma planlarına ilişkin “çekincelerini artırdığını”  vurguladı.

Haberde değerlendirmelerine yer verilen bir ABD’li uzman da, YPG’nin Rakka taarruzu için  tank savar silahlara ihtiyacının olduğunu ancak böyle bir adımın “Türkiye’de öfkeyi yaratacağını” ve yanıt verileceğini savundu. Aynı uzman, “ABD’nin açıkça kısa vadede İslam Devleti’ne karşı savaş planını güçlendirmeyi, Türkiye ile ilişkisine tercih ettiğini” öne sürdü.