YSP Milletvekili Kamaç: Sayın Mesud Barzani’nin tarihi rolünü oynaması gerekiyor

Yeşil Sol Parti (YSP) Milletvekili Mehmet Kamaç, çözüm için Kürtler arasında da aktörlerin bulunduğuna dikkat çekerek “Sayın Mesud Barzani’ye de rol düşüyor. Tarihi rolünü oynaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YSP Milletvekili Kamaç: Sayın Mesud Barzani’nin tarihi rolünü oynaması gerekiyor

Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi düzenleniyor.

Miting, “Toplumsal barış için eşit ve özgür yaşam” sloganıyla İstasyon Meydanı’nda Yeşil Sol Parti ve HDP tarafından gerçekleştiriliyor.

Mitinge katılan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç, Rûdaw’a mitinge ve siyasi gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

Mitinge dair soruyu yanıtlayan Kamaç, “Ortadoğu’da kan dökülmesine, çatışmaların yaşanmasına yeter diyoruz. Kalıcı bir barış olmalı diyoruz. 1 Eylül, Dünya Barış Günü’dür. Barışçıl bir süreç için yeni bir başlangıç adına bu mitingi düzenliyoruz” ifadesini kullandı.

“Kürt davası mutlaka çözüme kavuşturulmalı”

“Devlet ile PKK arasında 2013’te olduğu gibi yeni bir barış ve çözüm sürecinin başlayacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna Kamaç, şu yanıtı verdi:

“Yıllardır savaş ve çatışma var. Kürt sorunu demiyoruz artık; Kürt halkının davası bitmedi, henüz sürüyor. Kürt davası mutlaka çözüme kavuşturulmalı. Barışçıl bir şekilde çözülmelidir.

Yıllar boyunca bu çatışmalar sürse de en sonunda barış yoluna dönülecektir. Yakın bir zamanda bir çözüm süreci başlatılmalıdır.”

“Çağrımız herkese”

Kamaç, “Bugünkü çağrı devlete mi, PKK’ye mi, topluma mı, her kesime mi? Kime çağrıda bulunacaksınız?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bugün Türkiye’de iktidar sadece savaş politikası yürütüyor. Çağrımız herkesedir. Hükümetin savaş politikasının yanı sıra biz diğer kesimlere de çağrıda bulunuyoruz.

‘Bu savaş politikaları son bulmalıdır, barışçıl politikalara dönmeliyiz’ diyoruz. Özellikle siyasi aktörlere çağrı yapıyoruz.

Barışın köklerinin toplum içinde olduğunu biliyoruz.  Toplumumuza da özellikle çağrı yapıyoruz. Yeni bir sürecin başlaması için ‘Barış talebinizi yüksek sesle dillendirin’ diyoruz.”

“Sayın Mesud Barzani’ye de rol düşüyor”

“Diyalog için şu an iki tarafı birbirine yakınlaştırabilecek siyasi bir aktör var mıdır?” sorusu yöneltilen Yeşil Sol Parti’li Kamaç, şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle çözüme yönelik bir niyetin olması gerekiyor.

Biz hükümete çağrıda bulunarak ‘Niyetinizi belli ederseniz, hem toplumdan hem ilgili çevrelerden hem de uluslararası siyasetten mutlaka aktörler çıkacaktır’ diyoruz.

Aktörler olacaktır. Biz Kürtler arasında da aktörler var. Biz tüm Kürt taraflara çağrımızı yapıyoruz; özellikle Güney Kürdistan’a çağrıda bulunuyoruz. Çözüm için bu rol ve misyon onlara da düşüyor.  

Sayın Mesud Barzani’ye de rol düşüyor. Tarihi rolünü oynaması gerekiyor.”