Af Örgütü İran’dan Kürt siyasi mahkumun akibetini sordu

Af Örgütü İran’dan Kürt siyasi mahkumun akibetini sordu

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İran’da idam cezasına çarptırılan Kürt siyasi mahkum Hidayet Abdullahpur ve diğer 3 Arap mahkumun akibetinden endişe duyduğunu açıkladı.

Amnesty International’den yapılan yazılı açıklamada, İranlı yetkililerden son günlerde Huzistan ve Batı Azerbaycan vilayetlerinde kendilerinden haber alınamayan siyasi tutukluların akibetinin netleştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Ahvaz’da tutuklanan Hüseyin Silawi, Ali Hasraji ve Naser Hafajian adlı Arap siyasi tutukluların 31 Mart 2020'den beri zorla kaybedildikleri, 9 Mayıs 2020'den beri de Kürt siyasi tutsak Hidayet Abdullahpur’un gözaltında tutulduğu yerden açıklanmayan bir yere nakledildiği hatılatıldı.

Açıklamada, zorla kaybedilen tutukluların can güvenliği ve refahından endişe duyulduğu belirtilerek İran’da farklı etnik yapılara sahip tuutkluların tutulduğu hapishanelerde Nisan 2020'den bu yana infaz sayısında belirgin bir artışla gerçekleştiği kaydedildi.

Akibeti sorulan dört tutuklunun ciddi işkencelere ve ağır haksız yargılamaların ardından idama mahkum edildiği bilgisine yer verilen açıklamada, soruşturma döneminde avukatlarına, ailelerine ve ayrıca aleyhlerine açılan delillerin herhangi bir ayrıntısına erişimlerinin reddedildiği, ve zorla ifadelerine başvurulduğu ifade edildi.

Rojhılatın Şino kentine bağlı Qereseqel köyü nüfusuna kayıtlı olan Hidayet Abdullahpur, 2016’da İran Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) peşmergeleri ile İran askerleri arasında yaşanan çatışmaların ardından 6 kişi ile birlikte İ-KDP’ye yardım etmek iddiasıyla tutuklanmıştı.

Rudaw

Urmiye İnkilap Mahkemesi Abdullahpur hakkında idam kararı vermişti.