Antony Blinken: Rusya, işgal için bahaneler planlıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı için bahaneler planladığını öne sürüp "Bu Rusya'ya yönelik sahte bir terör saldırısı olabilir" ifadelerini kullandı.

Antony Blinken: Rusya, işgal için bahaneler planlıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için sahte bir terör saldırısı, kimyasal saldırı ya da sivillere yönelik insansız hava saldırısını gerekçe gösterebileceğini öne sürdü.

Blinken, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Burada bulunma amacım savaşı başlatmak değil engellemek" diyerek 'Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının' barış ve güvenliği tehdit ettiğini söyledi.

Rusya'nın önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya saldırı hazırlığında olduğunu öne süren Blinken, "Rusya saldırı için bahaneler planlıyor. Rusya, Ukrayna hükümetini bir şiddet olayıyla suçlayabilir... Bu Rusya'ya yönelik sahte bir terör saldırısı olabilir. Sivillere yönelik insansız hava aracı ile uydurma bir saldırı, sahte hatta gerçek bir kimyasal saldırı bile olabilir. Rusya bunları, etnik temizlik ya da soykırım olarak tanımlayabilir" ifadelerini kullandı.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda füze ve bombalar kullanabileceğini ve siber saldırılar düzenleyebileceğini öne sürerek, "Rusya'nın belirli Ukraynalı grupları hedef alacağına dair bilgiler aldık" iddiasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı, "Rusya her ne kadar bizim uyarılarımızı saçmalık olarak nitelendirse de 150 binden fazla askeri Ukrayna sınırına yığdı. Ortak ve müttefikler de aynı şeyi görüyorlar. Eğer Rusya, Ukrayna'yı işgal etmezse tabii ki rahatlarız. Bu çok daha iyi bir çıktı olur. Bu durumda her türlü eleştiriyi mutlulukla kabul ederiz" dedi. 

Blinken, Rusya'ya diplomasiyi seçmesi çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Biden bugün yaptığı açıklamada "Rusya'nın işgal tehdidi yüksek. Tüm işaretler Rusya'nın Ukrayna'ya gireceğini gösteriyor" ifadelerini kullanmıştı. Rusya ise ABD'nin iddialarını 'histeri' olarak yorumluyor.

Rusya bugün iki ülke arasındaki gerilimi artırarak, ABD Büyükelçi Yardımcısı Bartle B. Gorman'ı ülkeden sınır dışı kararı almıştı. (AA)