BM: Irak’ta mahkeme kararları ortaklıkla verilmeli

BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak’ın şu anda siyasi bir krizin içinde olduğunu ve krizin derinleştiğini belirtti. Şengal Anlaşması’na da dikkat çeken temsilci, anlaşmanın yerine getirilmesinin önemine değindi.

BM: Irak’ta mahkeme kararları ortaklıkla verilmeli

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak’ın mevcut durumda ‘siyasi ve güvenlik krizi’nin içinde olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuşan BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak’ın siyasi bir kriz içerisinde olduğunu, ülkede anayasanın esas alınmadığını aktardı.

New York’taki toplantıda konuşan özel temcilci ayrıca ülkeye dışarıdan gelen milislerin ülke dışına çıkarılmasının gerekli  olduğunu belirtti.

Kürdistan Bölgesi’ne yönelik görüşlerini açıklayan Hennis Plasschaert, Kürdistan Bölgesi’nde de ‘bölünmelerin derinleştiğini ve bunun halk üzerinde olumsuz etkisi’ olduğunu savundu.

Öte yandan İran’ın başkent Erbil’e yönelik füze saldırılarını da gündeme getiren özel temsilci, saldırıların Irak’ın güvenliğini zedelediğini belirtti.

Plasschaert ayrıca Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkinin sürdüğünü kaydederek, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin petrol kararı için de iki tarafın ‘ortak zemini yoklaması’ gerektiğini belirtti.

Şengal’de yaşanan çatışmaları anımsatan BM Irak Özel Temsilcisi, Şengal Anlaşması’na değinerek Bağdat ve Erbil’in Şengal halkına ulaşması gerektiğini ve Ekim 2020’de iki taraf arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmasının önemli olduğunu vurguladı.