DSG'nin elindeki IŞİD'li: Kürtlere saldırmak sonumuz oldu, Ben hala IŞİD’in Kürtlere karşı neden bir savaş açtığını anlamış değilim

Hollanda vatandaşı IŞİD’li Yago Alexandre Riedijk, Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) elinde. Riedijk, “Ben hala IŞİD’in Kürtlere karşı neden bir savaş açtığını anlamış değilim, hiçbir faydası yoktu. Kürtlere saldırmak sonumuz oldu” dedi.

DSG'nin elindeki IŞİD'li: Kürtlere saldırmak sonumuz oldu, Ben hala IŞİD’in Kürtlere karşı neden bir savaş açtığını anlamış değilim

Hollanda vatandaşı IŞİD’li Yago Alexandre Riedijk, Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) elinde. Riedijk, “Ben hala IŞİD’in Kürtlere karşı neden bir savaş açtığını anlamış değilim, hiçbir faydası yoktu. Kürtlere saldırmak sonumuz oldu” dedi.

DSG tarafından IŞİD’in işgali altındaki son toprak parçası olan Bagoz’da yakalananlardan biri de İngiltere’nin vatandaşlıktan çıkardığı ve ülkeye giriş yasağı koyduğu Şamima Begüm’ün birçok katliama imza atan Hollanda vatandaşı eşi Yago Alexandre Riedijk.

Rojava Suriye Özerk Yönetimi kontrolündeki yüksek güvenlik bir cezaevinde görüştüğümüz 27 yaşındaki Riedjik, 2014’ün son aylarında Suriye’ye giderek IŞİD’e katılmış. IŞİD içerisinde kullandığı ismi vermek istemeyen Riedijk, 21 Ocak 2019’da eşi Şamima Begüm ile birlikte DSG güçleri tarafından yakalandı.

Hollanda'da 8 Yıla Mahkum

Hollanda istihbarat raporlarına göre IŞİD içerisinde aktif rol oynayan ve IŞİD’in yaptığı birçok katliamda yer alan Riedjik, IŞİD’e katıldığı gerekçesiyle Hollanda’da hakkında acılan dava kapsamında 8 yıl hapisle cezalandırıldı. IŞİD'e katıldığı zamana kadar yaşadığı Hollanda’nın Arnhem kentinde tanıştığı bir Müslüman kadından etkilenerek 17 yaşındayken din değiştireen Riedjik, din değiştirttikten sonra gitmeye başladığı Arnhem kentindeki camilerde Selefilerle tanışmaya başlar.

2013’ten itibaren Suriye’deki cihatçı gruplara katılan insanlarla iletişim içerisinde olduğunu ifade eden Riedjik, ayrıntı vermeden Suriye’ye geçişini şu şekilde anlattı:

“2014’ün son aylarında IŞİD’e katılmak için trenle Almanya’ya, oradan da uçakla İstanbul’a, daha sonra ise Antep’e geçtim. Antep havaalanında polis beni durdurup birkaç soru sordu, daha sonra serbest bırakıldım. Daha sonra internet üzerinden iletişime geçtiğim IŞİD üyeleri, taksiyle beni Antep’te kaldığım otelden alarak bir yere götürdü. Götürüldüğüm yerde IŞİD’e katılmak için farklı ülkelerden gelen onlarca insan vardı. Akşam saatlerinde IŞİD üyeleri sayesinde sınırı sorunsuz bir şekilde geçerek Suriye topraklarına geçtik. Sınırın hemen öte yakasında bizi karşılayan silahlı IŞİD üyeleri, Cerablus kentindeki bir misafirhaneye götürdü.”

15 Yaşındaki Begüm'le Evlendi

Cerablus’ta üç gün kaldıktan sonra Rakka’ya götürülen ve buradaki bir kampta iki ay boyunca askeri ve şeri eğitim alan Riedjik, daha sonra IŞİD’in kendisine verdiği her görevde aktif bir şekilde yer almaya başlar. Rakka’dayken 15 yaşındaki İngiltere vatandaşı IŞİD’li Şemama Begüm ile evlenen Riedjik, Begüm’den iki çocuğunun olduğunu; bunlardan birisinin Bagoz’da diğerini ise Begüm’ün şu anda tutulduğu DSG denetimindeki kampta hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. IŞİD içerisinde kısa sürede tanınan bir isim haline geldiğini ve silah kullandığını belirten Riedjik, nerelerde savaştığını veya hangi katliamlarda yer aldığını ise anlatmıyor.

"Cesetler Rakka'da Sergileniyordu"

Kendisinin yaptığı katliamları söylemek istemeyen Riedjik, şeri yasalar gereği IŞİD’in Rakka’da kent merkezinde sivillere yönelik birçok katliam yaptığını ise şu cümlelerle özetliyor: “IŞİD öldürdükleri sivillerin cesedini, korku yaratmak için kent merkezinde sergiliyordu. Öldürdükleri her insanın hangi suçtan kaynaklı cezalandırdığını yazıp üzerine bırakıyordu. Öldürülen insanların hepsi sivil Müslümanlardı, bunların birçoğu ajanlıkla suçlanıyordu.”

Cezaevi De Anlatmıyor

IŞİD’ten ayrılmak istediği gerekçesiyle tutuklanıp 7 ay gibi bir süre cezaevinde kaldığını ve burada da IŞİD’in işkencesine maruz kaldığını iddia eden Riedjik, “Dışarıda katliamlar yapılıyordu ama cezaevinde yaşananlar korkunçtu onları anlatamam, IŞİD hakkında bilmediklerimin çoğunu orada öğrendim ama bunları söyleyemem” ifadelerini kullandı.

IŞİD’e katıldığına pişman olduğunu dile getirse de IŞİD’i bir bütün olarak terör örgütü olarak görmediğini de ifade etmekten çekinmeyen Riedjik, yaptığı onca katliama rağmen kendisini de bir suçlu olarak görmediğini söylüyor.

"Kürtlere Saldırmak Hataydı"

IŞİD’in Kürtlere karşı savaşmasını tarihi bir hata olarak değerlendiren Riedjik, şöyle devam etti:

“Ben hala IŞİD’in Kürtlere karşı neden bir savaş açtığını anlamış değilim. Bu topraklarda bizi Kürtlerden başka yenecek bir güç yokken, neden böyle bir hata yapıldı, bilmiyorum. Kürtlere saldırmanın IŞİD’e hiçbir faydası yoktu. Kürtlere saldırmak bizim sonumuz oldu.”