Koalisyon Sözcüsü: DSG ve Peşmerge’yi desteklemeye devam edeceğiz

IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Rachael Jeffcoat, DSG ve Peşmerge’nin IŞİD’le mücadelede önemli müttefikleri olduğunu ve onları desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Koalisyon Sözcüsü: DSG ve Peşmerge’yi desteklemeye devam edeceğiz

Katıldığı Rûdaw TV bülteninde, IŞİD ile mücadeleye dair önemli açıklamalarda bulunan Jeffcoat, IŞİD’in devam eden bir tehlike olduğunu ifade etti.

Jeffcoat’ın Rûdaw’a yaptığı açıklamaların öne çıkan başlıkları şu şekilde:

“IŞİD, saldırılarını artırma çabasında”

“IŞİD, saldırılarını artırmak ve bölgeyi istikrarsızlaştırmak için çaba içerisinde. Peşmerge ve Iraklı güçler zor şartlarda mücadele yürütüyor. Uluslararası Koalisyon, IŞİD’e karşı Suriye ve Irak’ta yürütülen operasyonları desteklediği gibi kendisi de operasyonlar düzenliyor.

Koaslisyon, IŞİD’in kalıcı yenilgisinin sağlanması için son derece önemli aynı şekilde örgütün zayıflatlılıp yenilgiye uğratılmasında ve bölgede güvenliğin sağlanmasında önemli bir role sahip oldu.

“IŞİD, devam eden bir tehdit”

IŞİD, Irak ve Suriye’nin tamamına yönelik devam eden bir tehdit. Saldırı düzenlemek için her yola başvuruyor ve masum halkı hedefliyor.

“Müttefiklerimize danışmanlık yapmak sorumluluğumuz var”

Irak ve Suriye’deki müttefiklerimize danışmanlık yapmak sorumluluğumuz var. 2022’de Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı 330 operasyon düzenledik. Bunların 108’ini müttefiklerimizle beraber Suriye’de geri kalanları ise yine müttefiklerimizle beraber Irak’ta gerçekleştirdik. Amacımız bu operasyonları sürdürmek.

Bu operasyonların sonucunda bu iki ülkede 600’ü aşkın IŞİD’li öldürüldü.

“Müttefiklerimizi desteklemeye devam edeceğiz”

IŞİD’in kalıcı yenilgiye uğratılması için 2023’te de müttefiklerimize danışmanlık hizmeti verip onları desteklemeye devam edeceğiz.

IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon içerisinde Peşmerge güçlerine eğitim veren ülkeler var. Peşmerge Bakanlığına da günlük danışmanlık hizmeti veriyoruz. Aynı şekilde Irak ve Suriye’deki diğer müttefiklerimize de danışmanlık yapma görevimiz var.

“Peşmerge’nin birleşmesi bizim için önemli”

Peşmerge güçlerini birleştirmek IŞİD’e karşı savaşta bizim için önemli. IŞİD’in ortadan kaldırılması çerçevesinde Peşmerge güçlerini desteklemek ABD’nin stratejisi. Peşmerge güçlerine 351 milyon dolarlık kaynak sağladık.

“DSG, Suriye’de IŞİD’le savaşan yegâne güç”

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) de bizim önemli bir müttefikimiz ve Suriye’de IŞİD’le savaşan yegâne güç. DSG’yi de desteklemeye devam edeceğiz.”

Öte yandan, CENTCOM tarafından yayımlanan raporda, ABD ve müttefikleri tarafından 2022’de Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı 313 operasyon gerçekleştirildiği ve bu operasyonlarda en az 686 IŞİD’linin öldürüldüğü aktarılmıştı.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon söylemlerinin devam ettiği bu dönemde, artan IŞİD saldırıları dikkat çekiyor.

IŞİD tarafından 18 Aralık’ta Kerkük’ün güneyinde düzenlenen bombalı saldırıda Irak federal polis gücünden 9 kişi hayatını kaybetmişti.

IŞİD yine 26 Aralık’ta Rakka’da bulunan Weteni Hastanesi yakınında bulunan Diriya Mahallesi’ndeki İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) noktasına saldırmış ve Özerk Yönetim tarafından yapılan açıklamada, 3’ü Asayiş üyesi 3’ü de Demokratik Suriye Güçleri (DSG) mensubu olan 6 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtmişti.

Ayrıca, 29 Aralık’ta Rakka’nın yakınlarındaki Ciddet ilçesinesaldıran IŞİD’e karşı Rakka’da geniş çaplı bir operasyonbaşlatılmıştı.