Köy boşaltmalar geri mi geliyor?

Köy boşaltmalar geri mi geliyor?

Diyarbakır’ın operasyon yapılan 6 ilçesinden biri olan Lice’de 1 köy boşaltıldı. Gökçe köyüne giren askerler, "10 dakika içinde köyü terk edin. Uçak ve helikopterler bombalayacak" anonsu yaptı. 300 köylü, yaya olarak evlerine terk etmek zorunda kaldı.

Diyarbakır’ın Lice, Hazro, Hani, Dicle, Kocaköy ve Kulp ilçelerine bağlı 104 köy ile birçok mezrada 10 bini aşkın asker, özel harekat timi ve korucunun katılımıyla başlatılan operasyon üçüncü gününde devam ediyor. Operasyonda sırasında özellikle Lice kırsalında askerler ile HPG’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, Lice’den 90’ları aratmayan bir haber geldi.

'Birazdan jet ve helikopterler bombalayacak'

Çatışmaların yaşandığı bölgeye 500 metre mesafedeki Lice'nin Gökçe (Zara) köyüne askerler baskın düzenledi. 43 haneli köyde yaşayan sivillerin evlerine tek tek giren askerler evlerin boşaltılması yönünde anons yaptı. Köyün camisinden yapılan anonsta, "10 dakika içerisinde köyü terk edin. Birazdan jet uçakları ve helikopterler bombalama yapacak" denildi. 

Köyün boşaltılması yönünde karar olduğunu ileri süren askerlerin baskısı üzerine, yaklaşık 300 kişinin yaşadığı köydeki herkes evlerini terk etti. Köylülerin 10 kilometre uzaklıktaki Kocaköy ilçesine ulaşmaya çalıştığı öğrenildi. 

‘Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar yola düştü’

dihaber’in ulaştığı bir köylü evde 100 yaşındaki annesi ile birlikte kaldığını belirterek, "Çatışma 500 metre ötemizde sabah 10'dan bu yana devam ediyor. Dağ helikopterle bombalandı. Halen dumanlar kalkıyor. Evinizi boşaltın dediler. İnsanlar çıkıyor. Evler tek tek aranıyor. Yaşlılar, çocuklar, kadınlar, hastalar herkes yola düştü. Annem yaşlı. Hayvanlarımızı, evlerimizi bırakıp nereye gideceğiz? 100 yaşındaki annemle birlikte tek başımıza evdeyiz" dedi.

Söz konusu yurttaş, 100 yaşındaki annesiyle birlikte gelen bir araçla köyden çıktığını söyledi.