Kürt halkı tehdit kabul etmez!!!

Kürt halkı tehdit kabul etmez!!!

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de yapılacak referanduma ilişkin yaptığı açıklamada, komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini ancak referandum konusunda tehdit niteliğindeki kimi açıklamaları kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bağımsızlığın tüm dünya halklarının olduğu gibi Kürtlerin de en doğal hakkı olduğunu belirterek, referanduma karşı yapılan açıklamaların hakkaniyetten uzak olduğunu dile getirdi.

2003 yılında Irak’taki tüm bileşenlerin uzlaşmasıyla bir anayasa yapıldığını anımsatan Başkan Barzani, Kürdistan halkı olarak bugüne kadar bu anayasanın gereğini yerine getirdiklerini ancak Irak’ı yönetenlerin sayısız kez bu anayasayı ihlal ettiğini vurguladı.

Kürt Çocuklarının Sütlerini Kestiler

Referandumun Irak anayasasına aykırı olduğu yönünde Bağdat yönetiminden gelen acıkmalara cevap veren Kürdistan Başkanı Barzani, şunları söyledi: “Şimdi tekraren söylemek istiyorum. Bugüne kadar anayasaya bağlı kaldınız mı, anayasanın hangi şartını yerine getirdiler.

Anayasaya göre resmi bir güvenlik gücü olan Peşmergeyi dışladılar. Kürt halkını açlığa ve yoksulluğa mahkum etmek istediler. Kürt çocuklarının sütlerini kestiler. Tüm bunlar anayasaya aykırı olduğu gibi aynı zamanda insanlığa aykırı. Ama bütün bunları yaptılar.”

Bugüne kadar anayasanın hiçbir maddesine uymayanların Kürdistanı anayasaya uymaya devam etme hakkı olmadığını vurgulayan Mesut Barzani, Kürt halkının kendi kaderini tayin etmek için referanduma gitmesinin en doğal hakkı olduğunu söyledi.

Savaşarak Değil Barışçıl Yollarla…

Halkların kendi kaderlerini tayin hakkının dünyada tüm halklar için en doğal haklardan biri olarak kabul edildiğine dikkat çeken Başkan Barzani, “Bu hak bütün halklar için var da neden bizim için yok. Neden bu hakkı bizden almak istiyorsunuz. Şehitlerimiz bu uğurda kanlarını döktü canlarını verdi. Biz kendi halkımıza karşı sorumluğumuzun gereği olarak bu hakkı yerine getireceğiz” diye konuştu.

Referandum kararına karşı bazı kesimlerden ve ülkelerden gelen tepki açıklamalarına da değinen Kürdistan Başkanı Barzani, “Bu karardan hiçbir şekilde geri dönmeyeceğiz. Kürdistan halkı bunu barışçıl yolla yapıyor yapacak. Savaşarak değil. Eski kötü tecrübelerin tekrarlanmasını istemiyoruz. Öte yandan bizler komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Ancak bu konuda yapılan kimi tehdit niteliğindeki açıklamaları da kabul etmemiz mümkün değil. Kürt halkı tehdit kabul etmez.”