Kürt tarihinin en önemli yazarlarından Zend hayatını kaybetti

Mahabad'daki Kürdistan Cumhuriyeti'nde de yaşamış olan Kürt tarih yazarı ve coğrafyacı Kerim Zend vefat etti

Kürt tarihinin en önemli yazarlarından Zend hayatını kaybetti

Mahabad'daki Kürdistan Cumhuriyeti'nde de yaşamış olan Kürt tarih yazarı ve coğrafyacı Kerim Zend vefat etti.

Mele Mustafa Barzani adına verilen bir madalyaya da sahip olan tarih yazarı Kerim Zend 93 yaşında Süleymaniye’de hayata gözlerini yumdu.

1940'lı yıllarda tarihi olayları yazarak yazarlığa başlayan Kerim Zend'in Ortadoğu ve Kürt tarihi üzerine birçok kitabı bulunuyor. Zend'in ayrıca birçok yazısı çeşitli gazete ve dergilerde de yayınlandı. 

Kürdistan tarihine yaptığı katkılardan dolayı birçok ödüle sahip Zend'in ayrıca Süleymaniye'de adının verildiği bir okul da bulunuyor.

KERİM ZEND KİMDİR?

Aile bağları eskiden bölgede önemli söz sahibi olan Zend hanedanlığına dayanan Kerim Zend 1924’te Süleymaniye şehrinde dünyaya geldi.

Dini eğitim de alan Zend, ilkokul ve ortaokulu Süleymaniye'de tamamladıktan sonra yüksekokul eğitimi için Bağdat’a gitti. 1940 yıllarında Kürdistan’ın dört parçasında ve dünya ülkelerinde bir gezgin hayatı sürerek farklı ülkelerin ve Kürdistan'ın tarihi kültürel yapısını yerinde inceledi. Zend'in o dönem yaptığı gezileri yayan yaptığı ve neredeyse köy köy gezdiği biliniyor.

Gittiği yerlerde yaşadıklarını ve oranın kültürel yapısını inceleyerek yazmaya başlayan Zend, Kürdistan tarihi üzerine de çok önemli bilgiler derledi. Mahabad'da Kürdistan Cumhuriyeti’nin kuruluşunu da yaşayan Zend ayrıca Mele Mustafa Barzani adına verilen bir madalyaya da sahipti.