Karayılan: “Avrupalı ve Rus turistler Türkiye’ye gelmesin”

Karayılan: “Avrupalı ve Rus turistler Türkiye’ye gelmesin”

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 4 işçinin ölümü ile sonuçlanan bombalı saldırı hakkında, “Bunlar korucu mudur, kontra mıdır, yoksa söyledikleri gibi işçi midir, bilmiyoruz. O yüzden şimdi bir şey belirtemem ama Haruna halkımız bilmelidir ki; biz oradaki sivil insanları bilerek hedeflememişiz” dedi.

Stêrk TV’de özel bir programa katılan Murat Karayılan, Türkiye’nin Kürt ulusal birliğini istemediğini” çünkü “bundan çok korktuğunu” savundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun CNN Türk’teki açıklamalarına değinen Karayılan, “Zaten Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptığı son açıklamaya bakan her Kürt yurtseveri, işgalci Türk devletinin ne olduğunu anlayıp, doğru bir şekilde okuyabilir. Çavuşoğlu’nun açıklaması çok tuhaftır, bir sokak serserisi gibi açıkça tehditler savuruyor. Hem YNK’yi hem de ENKS’yi tehdit etti ama esasen KDP’yi tehdit etti. ‘Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla’ diye bir halk deyimi vardır. Durum biraz da böyledir” dedi.

Karayılan, “Basın üzerinden açıkça ‘bazı devletler onlarla oynuyor, bu bir oyundur’ diyor. Herhalde bununla Amerika ve Fransa’yı kastediyor. Bu devletler, ENKS ve PYD arasında arabulucu olduğu için onlardan bahsediyor” diye konuştu.

“Kürtler bir olmamalı, diyorlar”

TSK’nın Haftanin’de başlattığı “Pençe-Kaplan” opersyonunu değerlendiren Karayılan şunları söyledi:

“Heftenîn’de yapılan operasyon hakkında bir yorumcularının yaptığı değerlendirme var. Devletin akıl hocalarından olan bu yorumcu, ‘Haftanin operasyonunu sadece Haftanin’i işgal operasyonu olarak görmemek lazım. Verdiği mesaj önemlidir. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’yi birleştirmek istiyorlar. İkisini bir araya getirip oturtuyorlar. Bu operasyon buna karşı bir mesaj ve müdahaledir’ diyordu. Yani açıkça Kürt siyasetine operasyon yapıyoruz, Kürt siyasetine müdahale ediyoruz, Kürtlerin birliği olmamalı, diyorlar.

Şêladizê’nin bombalanması da aynı şeydir. Yani bu şekilde tehdit etmek istiyor. Neden özellikle de Şêladizê? Çünkü geçen yılın başında Şêladizê’de çok devrimci bir ayaklanma oldu, düşmanın askeri üssü yakıldı ve Güney Kürdistan halkının tutumunu yansıttı. Bu yüzden Şêladizê’ye karşı kindardırlar ve bu saldırıyı yaptılar. Maalesef 5 yurttaşımız şehit düşmüştür.”

“Yeni bir durumla yüz yüzeyiz”

Türkiyenin aslı hedefinin “Güney Kurdistan ve Rojava’da elde ettiği statüyü ortadan kaldırmak” olduğunu savunan Karayılan, “Kürt halkının kimlik sahibi olmasını engellemektir. Stratejilerinin ana hedefi budur. Tabi bu stratejinin taktiksel aşamaları da vardır. Şimdi bu biçimiyle yürütülüyor. Bu da yeni bir durumla yüz yüze olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Karayılan, “Türk devleti, Heftenîn operasyonunun son yıllardaki en büyük operasyonlarından biri olduğunu söylüyor. Bazı amaçlarını açıkladılar ama tümünü açığa vurmadılar. Bu, saklı bir stratejidir. Biz sürekli söylüyoruz, başkaları da söylüyor. Gizli stratejileri ‘Misak-ı Milli’nin işgal edilmesidir. Bunun taktiksel boyutlarını açıklıyorlar. Şimdi açığa çıkan nedir? Güney Kürdistan siyasetini baskı altına almak, Kürt ulusal birliğinin oluşmasını engellemektir. Kürt güçlerini birbirine karşı kullanmak istiyor. Rojava ile Güney’i, Güney ile Kuzey’i karşı karşıya getirip birliğin oluşmasını engellemek istiyor. Açığa çıkan amaçlarından biri budur” ifadesini kullandı.

“Tampon bölgeyle işgal amaçlanıyor”

Karayılan, Türkiye’nin Haftanin’deki operasyonla Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde “tampon bölge” oluşturmayı amaçladığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Açığa çıkan diğer amaçları nedir? Güney Kürdistan'da tampon bir bölge; kendi deyimleriyle 35-40 kilometre genişliğinde bir tampon bölge oluşturmak istiyorlar. Bunu alenen belirttiler ama stratejilerinin tümünü açıklamadılar. Bu operasyonla Heftenîn’i işgal etmek istiyorlar. Heftenîn operasyonu bunun başlangıcıdır. Şimdi de Güney Kürdistan’ın diğer ucu olan Heftenîn’i almak istiyorlar. Diğer ucu olan Xakurkê’de Lêlikan’ı almıştılar. Sonra da bu her iki ucu birleştirmek istiyorlar. Hedefleri budur ve bunu da açıkça söylüyorlar. Bu bölgeyi işgal etmek istiyorlar. İşgali de geçici olarak yaptıklarını söylemiyorlar. Zaten nereyi alırlarsa oraya yol yapıyorlar, kendi sistemlerini kuruyorlar ve kalıcı hale getiriyorlar.”

Irak’ın ve Arap ülkelerinin Türkiye’ye operasyon nedeniyle tepki gösterdiğini hatırlatan Karayılan, “Özellikle Amerika bu konuda ne diyecek halen belli değil. TC onlardan habersiz böyle yapabilir mi? Bu önemli bir konudur. Sadece onların değil, asıl herkes Güney Kürdistan’daki hükümetin fikrinin ne olduğunu merak ediyor. Türkiye’nin tampon bölge oluşturma, yani Güney Kürdistan'ın bir kısmını işgal etme planına karşı Federe Kürdistan Hükümeti’nin tutumu nedir?” diye sordu.

Murat Karayılan, “Neden YNK’yi tehdit ettiler? Çünkü iki gün öncesinde YNK’nin Irak Parlamentosu’ndaki grubu, Türk devletinin saldırılarına karşı açıklama yaptı. Çavuşoğlu da hemen onları tehdit etti. PKK orada hâkim olmuş diyor. Ne alakası var? Herhangi bir alakası yoktur ama faşist Türk devleti gerekçe yaratıyor” şeklinde konuştu.

 “Haftanin’de 3 yerde savaş var”

TSK’nın operasyonla Haftanin’i iki parçaya ayırmaya çalıştığını belirten Karayılan, bölgede üç yerde çatışmaların devam ettiği ve şu ana kadar 2 PKK’linin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

Mahmur’da halkı IŞİD saldırılarından korumak için “küçük bir özsavunma gücü” bulunduğunu belirten Karayılan, “Şengal’de herhangi bir gücümüz yok. Biz Şengal’de değiliz. Şengal’de YBŞ, sanki PKK’dir gibi göstermeye çalışıyorlar. Öyle değildir” dedi.

Karayılan, Haftanin operasyonuna ilişkin, “Tam bir sayı vermek istemiyorum ama dünkü açıklamada 20 askerin öldürüldüğü, ondan önceki gün onlarcasının öldürüldüğü söylendi. Gerçekten de oraya gelen çok sayıda işgalci TC askeri cezalandırıldı. Bundan dolayı ilerleyemiyor. Arkadaşlarımız hem sabotaj hem suikast hem de sızma taktikleriyle etkili bir şekilde vuruyor. Bu yüzden TC basını hiç bahsetmiyor bile” diye konuştu.

“Askeri yollarda ve barajlarda çalışmayın!”

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, 17 Haziran’da yol yapım çalışmasına yakıt taşıyan kamyonettin mayına basması sonucu 4 işçinin hayatını kaybettiği saldırıya değinen PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Cudi’deki olay için ise şunu söyleyebilirim; işgalci Türk devleti Cudi’nin zirvesine yol götürmek istiyor. Hz. Nuh’un gemisinin olduğu kutsal yere karakol yapmak istiyor. Bunun için de oraya yol götürüyor. Bu, Kürtlüğe ve tarihe karşı bir suçtur, kimse bunda yer almamalıdır. Biz oradan bilgi almamışız, Cudi’den henüz bize tekmil verilmemiş. Bu yüzden net bir şey belirtemem fakat Türk basınının açıklamasına bakarak yorum yapabiliriz. Onlar diyor ki, Güçlükonak’tan, yani Haruna bölgesinden 4 sivil kişi orada ölmüştür. Bunlar korucu mudur, kontra mıdır, yoksa söyledikleri gibi işçi midir, bilmiyoruz. O yüzden şimdi bir şey belirtemem ama Haruna halkımız bilmelidir ki; biz oradaki sivil insanları bilerek hedeflememişiz, hedeflemeyiz de. Arkadaşlarımızdan olayın nasıl olduğuna dair henüz bilgi almadık fakat o mayın bizim tarafımızdan patlatılmışsa oraya yapılmak istenen yolun yapılmasını engellemek içindir.”

“Avrupalı ve Rus turistler Türkiye’ye gelmesin”

Karayılan, “Biz bu dönemde Avrupa halkının, Rusya halkının Türk devletinin Kürdistan halkı üzerinde uyguladığı soykırım siyasetini görmesini ve turist olarak Türkiye’ye gelmemesini istiyoruz. Türkiye’ye geldiklerinde harcadıkları her dolar, mermi olup Kürt halkına dönüyor. Bu yüzden Türkiye’ye gelmemelidirler. Eğer Türkiye’ye gelirlerse ve bir zarar görürlerse biz bundan sorumlu olmayız” dedi.