SOHR: İran, Deyrizor ve Rakka’ya füze sevkiyatları gerçekleştirdi

Deyrizor'un Fırat Nehri'nin doğusundaki kaynaklar, dün sabah Irak üzerinden Suriye topraklarına İran yanlısı milisler için kısa ve orta menzilli füzeler taşıyan 4 kamyonluk yeni bir silah sevkiyatı gerçekleştiğini bildirdiler.

SOHR: İran, Deyrizor ve Rakka’ya füze sevkiyatları gerçekleştirdi
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) kaynaklardan aktardığı bilgilere göre iki kamyonun yükü, Deyrizor'un batı kırsalındaki Ayyaş bölgesindeki Afganlardan oluşan Fatimiyyun milislerinin depolarına boşaltılırken diğer iki kamyon, Rakka’nın doğu kırsalındaki İranlı milislerin kontrolündeki bölgelere doğru yola devam etti.
 
SOHR, geçtiğimiz günlerde İran yanlısı milislere ait yeni silah sevkıyatlarına ilişkin haberler aktardı. Irak topraklarından, sebze ve meyve taşıyan üç adet soğutucu kasalı kamyon el-Meyadin bölgesine girdiğini bildiren SOHR, kamyonların hareketlerini kamufle etmek amacıyla önce el-Meyadin’deki el-Hal Pazarı’na giderek burada birkaç kasa meyve sebze boşalttıklarını, ardından İran yanlısı milislerin yoğun olarak bulundukları El-Mezari' bölgesine giderek, daha önce DEAŞ terör örgütü tarafından kazılan ve şimdi İran yanlısı milisler tarafından silah ve mühimmat taşımak ve depolamak için kullanılan tünellere silah ve mühimmat boşalttığını kaydetti.
 
Diğer yandan Deyrizor’daki yerel kaynaklar, rejimin güvenlik birimlerinin, İranlı milislerin Elbukemal ve el-Meyadin’deki hareketlerini yakından takip ettiğini söylediler. Kaynaklar, rejimin güvenlik birimlerinin ayrıca bölge sakinlerinden İranlı milislerin saflarına katılan yeni üyeler ve onlarla bağlantılı kişiler hakkında güvenlik soruşturmaları yürüttüklerini de eklediler.
 
Suriye güvenlik güçleri, bu faaliyetler kapsamında yaklaşık iki hafta önce, başkent Şam'da bulunan Suriye-Irak sınırındaki Elbukemal'in el-Heri beldesinden bir kişiyi, Elbukemal’de konuşlu İran yanlısı milislere yönelik saldırıların düzenlenmesine yardım etme suçlamasıyla tutukladı. Tutuklanan kişinin rejime yakın ve İranlı milislerle çalışan önde gelen isimlerden biri olduğu belirtildi. İranlı milislerin kontrolü ele geçirmesinden önce, kaçakçılık faaliyetleri ve IŞİD dahil ülkenin doğusunu kontrol eden çeşitli gruplarla olan ilişkileriyle bilinen şüpheli, İranlı milislerin bölgeyi kontrol altına almasının ardından kaçakçılık faaliyetlerinde aktif bir kişi haline gelirken İranlılara arazi ve gayrimenkul satışını kolaylaştırma görevini üstlendi.
 
İran yanlısı milisler, Fırat Nehri batısındaki Deyrizor kırsalına konuşlandırılırken, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) unsurları Fırat'ın doğusunda konuşlandırıldı. Deyrizor'da İran yanlısı Iraklı, Afgan, Pakistanlı ve Lübnanlı olmak üzere çeşitli milletlerden on beş bin milis olduğu tahmin ediliyor. Bu milisler, el-Meyadin üzerinden Elbukemal ve Deyrizor’un sınır bölgelerinde yoğun bir şekilde konuşlandırılmış durumdalar.
 
 
Şarkul Avsat