YPJ Genel Komutanlığı’ndan Jina Emini mesajı

YPJ Genel Komutanlık Üyesi Efrin, “Jina'nın katledilmesine tepki göstermek için Rojhilatlı kadınlar diktatörlüğe, İslami rejime yeter diyorlar. Eylemleri, kadınlar öncülüğünde bir devrim kıvılcımı olarak nitelendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

YPJ Genel Komutanlığı’ndan Jina Emini mesajı

İran’da 22 yaşındaki Kürt kadın Jina (Mahsa) Emini’nin “ahlak polisi” tarafından saçlarının bir kısmı göründüğü için tutuklanıp işkence sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin tepkiler sürüyor.

İran ve Rojhılat’ın pek çok kentinde protestolar devam ederken Emini’nin ölümü dünya genelinde büyük yankı uyandırdı.

Rojava’da faaliyet yürüten ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bünyesinde bulunan Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Genel Komutanlığı da Jina Emini’nin ölümüne yönelik değerlendirmede bulundu.

Ronahi gazetesinin sorularını yanıtlayan YPJ Genel Komutanlık Üyesi Rohilat Efrin, İran'daki sistemin özellikle kadınlara karşı olduğunu dile getirerek “İran'ın sözde kadınları koruma hakkı diye adlandırdıkları kanunlar, kadının dilini, kültürünü ve gücünü inkar eden politikalardır. İran'da kadınlara hiçbir hak tanınmamıştır. Dolayısıyla İran'da kadın hakları ve koruması var diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

Efrin devamında “İran hükümeti, açlık politikası yürüterek halkı köleleştirmek istiyor. Rojhilat halkı kadınlar öncülüğünde ayaklanarak bu politikaya tepki gösterdi. Bu isyan İran rejimi içinde büyük bir korku yarattı” dedi.

Jina Emini için yapılan eylemlere ilişkin ise Efrin şunları kaydetti:

“Jina Emini İran rejimi tarafından katledilen kadınlardan biridir. Jina'nın katledilmesine tepki göstermek için Rojhilatlı kadınlar bir kez daha alanlara çıkıyor ve diktatörlüğe, İslami rejime yeter diyorlar. Rojhilatlı kadınlarının gerçekleştirdiği eylemleri, kadınlar öncülüğünde bir devrim kıvılcımı olarak nitelendirebiliriz.

Jina Emini’ye sahip çıkma eylemleri Rojhilat'ta devrimin başlamasına yol açabilir. Kadınlar tek ses ve tek ruhla birbirlerine sahip çıkarlarsa mutlaka özgürleşeceklerdir. YPJ olarak tüm gücünüzle eylemci kadınların yanındayız. Rojhilat'ta Kürt kadınları öncülüğünde bir devrim olacağına inanıyoruz.”