36 yıldır kapanmayan yara: 182 bin Kürt’ün katledildiği, Enfal Katliamı

BAAS rejimin 1983’de başlattığı ve aşamalı olarak Barzan bölgesindeki erkekleri sistematik bir şekilde katletme politikasının üzerinden 36 yıl geçti.

36 yıldır kapanmayan yara: 182 bin Kürt’ün katledildiği, Enfal Katliamı

BAAS rejimin 1983’de başlattığı ve  aşamalı olarak Barzan bölgesindeki erkekleri sistematik bir şekilde katletme politikasının üzerinden 36 yıl geçti.

Irak BAAS rejimi sürecinde Kürtlere yönelik Kuran’daki ‘enfal’ suresine dayanarak başlattığı katliam özelde Barzani aşireti erkeklerine karşı uygulanan enfalin üzerinden 36yıl geçti.  Yıllarca 7’den 77’ye Barzan köylerinden toplanan Kürt erkekleri Irak’ın bilinmeyen bölgelerinde canlı canlı toprağa gömülerek katledildiler.

Bir gecede 10 ile 70 yaş arasında sekiz bin Kürt, Basra ve Kerkük çöllerinde diri diri toprağa gömüldü. Bu Saddam’ın Kürtlere karşı katliamın başlangıcıydı.

Katliam 14 Nisan 1986’da sistematik bir biçimde yeniden başladı. Bu tarihten sonra sivillere karşı kimyasal silahlar da kullandı. Üç yıl boyunca kimyasal silahların kullanıldığı en kanlı katliam ise Halepçe’de yaşandı. 16 Mart 1988’de Halepçe’de beş bin sivil kimyasal silahlarla katledilirken, beş binin üstünde insan da yaralandı.

Enfal katliamlarında sadece kimyasal silahlar veya bilindik klasik yöntemler kullanılmadı. Dokan Baraj Gölü'nün kapaklarını açtıran Saddam Hüseyin binlerce Kürdün çamurlar altında kalarak hayatını kaybetmesine de neden oldu.

1983 yılından 1991’e kadar aralıklarla süren Enfal katliamları döneminde Irak’ta ve Irak Kürdistanı’nda 182 bin Kürt, Saddam rejiminin uyguladığı vahşi politikalar neticesinde katledildi.

1991'den sonra cenazelerin bir kısmı bulunurken, geriye kalanları 2003 yılından sonra ağırlıkla Basra ve Kerkük'te bulundu. Hala cenazesine ulaşılamayan binlerce Kürt bulunduğu sanılıyor.