6 parti söz verdi kayyum uygulamasına son vereceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “6 parti söz verdi, kayyum uygulamasına son vereceğiz. Seçimle gelen seçimle gidecek” dedi.

6 parti söz verdi kayyum uygulamasına son vereceğiz

Kılıçdaroğlu Rusya-Ukrayna savaşının başladığında Milli Güvenlik Kurulunun toplanmamasını da eleştirerek, "Siz Milli Güvenlik Kurulunu bir kenara bırakıp paralel yapı inşa ediyorsanız ve o yapıyı partileştirmişseniz ciddi bir sorunumuz var demektir” dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısındaki konuşmasına, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek başladı. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı gün TBMM'nin toplanarak milletvekillerinin bilgilendirilmesi gerektiği görüşünü Millet İttifakı ortaklarına da ilettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aynı gün Güvenlik Zirvesini topladığını söyledi.

“Paralel yapı inşa ediyorsunuz”

"Güvenlik Zirvesinin hukuki bir alt yapısı var mı?" diye soran Kılıçdaroğlu, "Güvenlik Zirvesi diye bir kuruluş hatırlamıyorum. Kimler katıldı bu zirveye? Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, AK Parti Genel Başkanvekili, grup başkanı, sözcüsü; MİT Başkanı, İletişim Başkanı ve Genelkurmay Başkanı. Bu güvenlik zirvesi devletin zirvesiyle, bunun kurumu Milli Güvenlik Kurumu'dur (MGK) Bunun toplaması gerekir. Ama siz bu kurumu bir kenara bırakıp paralel yapı inşa ediyorsanız ve o yapıyı partileştirmişseniz ciddi bir sorunumuz var demektir." değerlendirmesinde bulundu.

“Sen devlet misin? Sen AK Parti'nin grup sözcüsüsün”

"Güvenlik Zirvesi AK Parti'nin zirvesi mi devletin zirvesi mi? Hükümetler geçicidir ama devlet bakidir. Siz devletin kurumlarını partileştiremezsiniz." ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Aynı gün Parti Sözcüsü açıklama yapıyor: 'Devlet şunu, bunu yapıyor' diye. Sen devlet misin? Sen AK Parti'nin grup sözcüsüsün. Çıkarsın AK Parti'yi anlatırsın ama kalkıyorsun devlet adına konuşuyorsun. AK Parti'nin Parti Sözcüsü kalkar da bu konuda devlet adına nasıl konuşur? Ben devletin bu duruma düşürülmesinden büyük üzüntü duydum. Arkasından TBMM'de toplantı oldu. Siz 600 milletvekiline, TBMM'ye, milli iradeye saygı duyuyorsanız, bu olay TBMM'de görüşüldüğünde yürütme organından birisi gelir bilgi verir. Bilgi verilmedi. Devletin bu kadar çürüdüğünü, ayaklar altına alındığını, bu kadar itibarsızlaştırıldığını ilk kez görüyorum, rezalet bir durum.”

“Seçimle gelen seçimle gidecek”

Dün altı genel başkanın kamuoyuna açıkladığı “güçlendirilmiş parlamenter sistem” belgesini imzaladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Kayyum uygulamasına, 6 parti söz verdi, kayyum uygulamasına son vereceğiz. Seçimle gelen seçimle gidecek. Demokrasinin gereğini yapacağız" dedi.

Yüzde 10 seçim barajını kaldıracaklarını ifade eden CHP Lideri Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Yüzde 10 seçim barajını darbeciler getirdi. Darbeye de darbecilere de karşıyız. Yüzde 10'u kaldıracağız. Milli iradenin Meclise yansıması lazım. Yüzde 9 alıyor Meclise giremiyor. Milyonlarca oy almış kardeşim. Milli irade önemlidir. Yurt dışındaki işçileri düşünün. Seçimlerde oy kullanıyorsunuz ama bulunduğunuz yerde milletvekili seçilemiyorsunuz. Niçin? Bu garabeti de değiştireceğiz. Yurt dışı seçim sistemi oluşturacağız. Demek ki milli iradeye gerçek anlamda sahip çıkan kim? Millet İttifakı. Yurt dışındaki vatandaş taşeron mu? Hayır oyunu kullanacak aday da olacak. Seçilecek buraya gelecek kendi derdini oradaki vatandaşlarının derdini TBMM'de anlatacak. Torba kanun uygulamalarına son vereceğiz. Tamamen kaldıracağız. İlgili bütün kuruluşları davet edeceğiz. Sanayiciyle ilgili kanun çıkacak sanayicinin haberi yok. Buna son vereceğiz. Böyle bir kanun geliyorsa ilgili kuruluşları davet edeceğiz. Sicil toplum kuruluşlarıyla birlikte görüşülecek. Bütçe hakkı devredilemez. Adaletin olmadığı yerde ekmek yoktur.

“AİHM kararını uygulamıyorum diyen hakimin kulağından tutup kapının önüne koyacağız”

 Hakkınızı arayamazsınız adaletin olduğu yerde. O nedenle öyle AİHM kararı, AYM kararı ben uygulamıyorum diyen hakimin kulağından tutup kapının önüne koyacağız. Adalet kendi içinde yolunu yürür. Hakim hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar verir. Dünyanın bütün demokrasilerinde böyledir. Oturur  en son vicdani kanaatini dinler. Bazı bilim insanları ne derler vicdan için 'Allah'ın yüreğimizdeki sesi' derler. Talimatla karar veren hakim mi olur Allah aşkına! Çoklu baro sistemi; bir şeyi iyi yönetmek istiyorsan böl parçala ondan sonra yönetirsin. A barosu b barosu baro bir tanedir ya. Türkiye Odalar Borsalar Birliği'ni de mi parçalayacağız? Beraber olmak varken aynı zeminde var olan sorunları tartışmak varken neden ayrışıp kamplaşıyoruz? Kadın-erkek eşitliğini sağlayacağız. Daha ilk okuldan başlayarak bunu çocuklarımıza anlatacağız. Kayyım uygulamasına son vereceğiz. Kayyum uygulamasına, 6 parti söz verdi, kayyum uygulamasına son vereceğiz. Seçimle gelen seçimle gidecek. Demokrasinin gereğini yapacağız.”