AK Partili Turan: Diyarbakır ziyareti başlangıçtı

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretine ilişkin, "Çözüm süreci tarzı bir ifadeyi ne gerekli ne doğru buluyoruz” dedi. Turan bu ziyaretin bir başlangıç olduğunu da kaydetti.

AK Partili Turan: Diyarbakır ziyareti başlangıçtı

Bülent Turan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Meclise sunulan kanun teklifine ilişkin muhalefetin "OHAL'in devamı" şeklinde değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine Turan, "OHAL asla devam etmiyor; OHAL'in usulü ve içeriği bambaşka. AK Parti'den önce, bölgesel OHAL uygulaması var, tam 46 kez uzatılmıştı, AK Parti iktidarı bunu kaldıran iktidar oldu" diye konuştu.

Turan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, şunları kaydetti:

"Sayın Kılıçdaroğlu, yalanda, hakarette zirve yaptığı gibi, U dönüşlerinde de zirve yapmayı kendisine şiar edinen bir lider. Şimdiye kadar değişik zamanlarda adaylığına ilişkin yeşil ışık yakıp iki gün sonra geri adım atmakla ilgili tarihe geçti. Ben aday olmayacağını, aday olamayacağını; ne Selahattin Demirtaş'ın ne de Meral Hanım'ın, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına izin vermeyeceğini düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'nun da izin almadan, kendisinin tabi olduğu kişilerden, kurumlardan, onu oraya başkan seçenlerden, bu adımı atamayacağını düşünüyorum. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin hiçbir ümidim yok, bunu CHP'liler düşünsün. Sayın Kılıçdaroğlu'nun zaman zaman bu çıkışı yapması, sadece kendi partisinde muhtemel aday adaylarının önüne geçmesi, 'Sakin olun ben varım.' demesi gibi yorumluyorum. 11 yılda 10 defa seçim kaybeden Kılıçdaroğlu'nun, aday olacağı tek yer CHP'nin kongresidir."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Soylu, Erdoğan'ı teslim almış durumda. Erdoğan, Bahçeli'yi ikna etmediği sürece alamaz" ve "İktidar çoklu organ yetmezliği yaşıyor" sözleri anımsatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine Turan, "Bizim siyasi referans olarak alacağımız ifade, Kılıçdaroğlu'nun ifadesi değildir" sözlerini sarf etti.

Turan, "Biz tüm konuları, hakim olarak değerlendiren bir partiyiz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi nifak ekmek, yok 'Sayın Bahçeli'ye sormadan bu adım atmaz.' falan tarzı çok sokak ağzı, sığ bir tarzla bu işe yaklaşmayız. Sayın Bahçeli de Sayın Erdoğan da bu ülkenin en kıymetli iki lideri. Kaldı ki MHP bizim rakibimiz değil, refikimiz. Onlarla konuşuruz, dertleşir, değerlendiririz. Bu ayıp değil, yanlış değil. Ama biz koalisyon değil, ittifak ortağıyız. Yani bakanların takdiri Sayın Cumhurbaşkanı'nın, yani yürütmenin başındaki kişinindir. O yüzden bu tarz söylemleri anlamsız, keyifsiz buluyorum" şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin soruya karşılık da "Eski yıllarda yakaladığımız oranları çok keyifle takip ettiğimiz dönemleri yaşayacağımızın müjdesini verdi. İşsizlik oranımız büyük, bundan rahatsızız ancak ivmenin aşağı olması, işsizliğin azalıyor olması, en büyük beklentimiz" ifadelerini kullandı.

Turan, "İzmir'de HDP eş başkanlarının da yer aldığı mitingde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in konuşma yaptığı" hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"HDP ile CHP'nin yol arkadaşlığı artık arkadaşlığı geçmiş, HDP'nin patronluğuna bir vagon olmayı sağlamış şekilde devam ediyor. Biz bunu ilk defa görmüyoruz, İzmir'de CHP ile HDP'nin beraber miting yapması, Sayın Muharrem İnce'nin 'CHP adayıyken bile bana CHP'liler oy vermedi.' demesinin altını çizmek istiyorum. 'Bir oy HDP'ye, bir oy CHP'ye.' anlayışının devam ettiğini söylemek istiyorum. HDP ile CHP artık kan kardeşliğinden öte patron-çalışan ilişkisine dönmüştür. Patron HDP'dir. Dikkat edin söylemi HDP belirliyor, CHP tekrar ediyor. İddiayı HDP ortaya koyuyor, CHP devam ediyor. İzmir'deki miting, sadece bunun tescili anlamında kıymetli bir miting. Zaten bildiğimiz, söylediğimiz meselenin fotoğrafı, İzmir'de bir daha gözükmüş oldu. Geçen hafta da Muharrem İnce'nin ifadelerinde gözükmüş oldu."

AK Parti'li Turan, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, “Türk-Kürt ayırmadan sorunlarının çözümü için çabaladıklarını” söyledi.

Diyarbakır ziyaretinin, "çözüm sürecinin yeniden başladığı" şeklinde değerlendirilmesini doğru bulmadıklarını belirten Turan, "Çözüm süreci tarzı bir ifadeyi, ne gerekli ne doğru buluyoruz. Bizim bir tane sürecimiz var, 84 milyonun ayağa kalkması, ekonomisinin, istihdamının büyümesi, tüm dünyada iddialı bir ülke haline gelmesi için çalışmak" dedi.

"Diyarbakır'da Sayın Erdoğan'ın ziyaretinden sonra üzülen tek yapının, terör örgütleri olduğunu gördük" diyen Turan Diyarbakır ziyaretinin başlangıç olacağını dile getirdi.

Turan, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm vekillerimizin bölgede yoğun ziyaretler yapacağını, o bölgenin bizi özlediğini, bizim o bölgeyi özlediğimizi hatırlatmak isterim. Cumhurbaşkanımızın ziyaretlerine karşı çıkan, HDP'nin kendisi oldu. HDP'nin, Kürtlerin falan değil, PKK'nın, terör örgütlerinin sözcülüğünü yapan bir yapı haline geldiğinin tescili oldu. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, oraya gittiğinde HDP niye üzülsün Allah aşkına? Her yere gidebilse, daha çok gidebilse, bundan kim niye üzüntü duysun? O yüzden Diyarbakır ziyareti bize bir daha gösterdi ki, Diyarbakır Erdoğan'ı, Erdoğan Diyarbakır'ı özlemiş durumda."

Bülent Turan, bir başka soru üzerine, "Serok Erdoğan'ın anlamı Başkan Erdoğan. Daha eski yıllarda Sayın Bahçeli'nin eleştirisi, 'Serok Erdoğan' ile ilgili mesele değil, tamamen o zamanki politikalara ilişkin eleştirilerini kapsayan bir yaklaşım. Dolayısıyla Sayın Erdoğan'ın başkanlığını, bütün memleketin, bütün dünyanın her tarafında gururla, onurla söyleyecek insanlarız" şeklinde konuştu.