ABD Başpiskoposu Trump ile Ayasofya'yı görüştü: "Dini özgürlük kaygılarımızı ilettik"

ABD Başpiskoposu Trump ile Ayasofya'yı görüştü: "Dini özgürlük kaygılarımızı ilettik"

ABD Başpiskoposu Elpidoforos'un Beyaz Saray'da olduğunu öğrenen Trump, görüşmeyi bizzat yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve Yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Saray'da bir araya gelen ABD Başpiskoposu Elpidoforos, Pence ile yaptığı 30 dakikalık toplantı sonrası, kendisinin Beyaz Saray'da olduğunu öğrenen Trump'ın isteğiyle oval ofise geçti.

Görüşmede bugün ibadete açılacak olan Ayasofya'nın durumunu ele alındı.

"Dini özgürlük kaygılarımızı ilettik"

Fener Rum Patrikhanesi'nin yetki alanı içindeki Elpidoforos, görüşmenin ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: 

"Trump ve Pence ile bir araya gelerek, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinden duyduğumuz dehşeti ve dini özgürlükler konusundaki kaygılarımızı iletebildiğim için memnunum."

"Trump Türkiye'deki azınlıklar için kaygılı"

Görüşmede Ayasofya'nın ibadete açılmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı ifade ettiği belirtilen Trump'ın ayrıca Türkiye'deki azınlıkların dini özgürlüklerinin korunması konusundaki endişesini de dile getirdiği söylendi.

Bu sırada ABD Başkan Yardımcısı Pence ise görüşme sonrası attığı twette, "ABD, Ayasofya'nın farklı inançlara sahip insanlar için bir ilham ve yansıma kaynağı olarak erişilebilir kalması çağrısında bulunan Yunan Ortodoks Kilisesi ile beraberdir" dedi.

 

Geçen haftalarda, Danıştay'ın Ayasofya'ya müze statüsü verilmesini öngören 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaline karar vermesine yönelik kararının ardından ilk uluslararası tepki Rus Ortodoks kilisesinden gelmişti. 

Tartışmalar nasıl alevlenmişti?

O tarihten bu yana yani yaklaşık 85 senedir müze olarak ziyarete açık olan Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları, İstanbul'un fethinin yıl dönümü olan bu 29 Mayıs'tan sonra alevlendi.

Ayasofya'da "Fetih Suresi" okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Yunan yetkililere cevaben "Fetih açmaktır, fetih gönülleri özellikle kazanmaktır" dedi.

Basında çıkan haberlerde, Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında da, Danıştay kararının ardından "Ayasofya'da inşallah namazımızı kılarız" dediği yer aldı.