ABD Dışişleri Bakanı Blinken'den Türkiye talebi

ABD Başkanı Joe Biden’ın görevine başlamasının ardından Ankara-Washington ilişkilerinin nasıl seyredeceğine yönelik tartışmalar yaşanırken, Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında henüz bir görüşme gerçekleşmemesi soru işaretlerine neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'den Türkiye talebi

Biden yönetimi ile Ankara arasında kısa süre zarfında önce iş insanı Osman Kavala’ nın serbest bırakılması, ardından da Gare operasyonunda 13 kişinin “PKK tarafından infaz edildiğine" dair Türkiye’nin açıklamasının doğrudan kabul edilmemesi krize neden olmuştu.

S-400 ve Halkbank davası gibi Trump yönetiminden devralınan krizler de halen Ankara’nın önünde.

Şimdi de Türkiye’nin önünde Ankara-Washington ilişkilerindeki gerginliği hafifletmek için bir "fırsat" bulunuyor.

Türkiye, Afganistan’da Taliban ve Afgan hükümetleri arasındaki barış görüşmeleri için ABD’nin gündeminde.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani ve Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'a barış görüşmeleri için önerilerini sunduğu bir mektup gönderdi. 

Mektupta, “Barış anlaşmasının sonuçlandırılması için Türkiye’den ev sahipliği yapmasını isteyeceğiz" ifadesi yer aldı.

Mektupta, Birleşmiş Milletlerden (BM), Rusya, Çin, Pakistan, İran, Hindistan ve ABD'nin dışişleri bakanlarını ve temsilcilerini, Afganistan'da barışı desteklemeye yönelik görüşmeleri gerçekleştirmeleri için bir araya getirmesinin isteneceği belirtildi.

Mektupta, bu ülkelerin, istikrarlı bir Afganistan konusunda kalıcı ortak çıkarları paylaştığına ve başarılı olmak için birlikte çalışmaları gerektiğine dikkat çekildi.

Mektupta, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'dan, Devlet Başkanı Gani ve Taliban liderleri ile çözüm ve ateşkes konusunda halihazırda müzakere edilen görüşmeleri hızlandırmayı amaçlayan yazılı önerilerini paylaşmasının isteneceği yönünde ifadeler de yer aldı.

Afganistan'da yıllardır süren savaşı sonlandırmak amacıyla Taliban ile Afganistan heyeti arasında geçen 12 Eylül'de Katar'ın başkenti Doha'da başlayan barış görüşmeleri görüş ayrılıkları nedeniyle askıya alınmıştı.