ABD Dışişleri Bakanlığından Erbil Havalimanı'na yönelik saldırılara ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Erbil Havalimanı'na yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu ve durdurulması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığından Erbil Havalimanı'na yönelik saldırılara ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Rûdaw'ın Erbil Uluslararası Havaalanı ve Harir askeri üssüne son dönemde düzenlenen drone saldırılarıyla ilgili sorusuna yazılı yanıt verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Iraklı milisler Irak'ın, halkımızın ve bölgedeki ortaklarımızın istikrarını ve güvenliğini tehdit ediyor. "Başbakan Sudani saldırıları 'kabul edilemez' ve 'terörist eylemler' olarak nitelendirdi ve biz de aynı görüşü paylaşıyoruz" ifadelerine yer verildi.

"İran yanlısı milislerinin dilediği gibi hareket etmemeleri geriyor"

ABD Dışişleri Bakanlığının verdiği yanıt şu şekilde:

“Bu saldırıların kabul edilemez olduğunu ve durdurulması gerektiğini açıkça ifade ettik.

İran bağlantılı milisler Irak'ın, personelimizin ve bölgedeki ortaklarımızın güvenliğini ve istikrarını tehdit ediyor. Başbakan bu saldırıları “kabul edilemez” ve “terör eylemi” olarak nitelendirdi ve biz de aynı fikirdeyiz.

Başbakan Sudani hükümetinin bu saldırıları durdurmak için mümkün olan tüm adımları atmasını bekliyoruz. İran yanlısı milislerin egemen bir ulus olan Irak'ta diledikleri gibi hareket etme özgürlüğüne sahip olmaması gerekiyor.”

Erbil Havalimanı'na  drone saldırısı

Uluslararası koalisyon güçlerinin yakınlarda konuşlandığı Erbil Uluslararası Havalimanı çevresindeki bölge, Cuma gecesi bir dizi drone saldırısının hedefi oldu.

Aynı gün akşam saatlerinde bomba yüklü bir drone Erbil Uluslararası Havaalanı yakınındaki bir binaya düşerek patladı. Kürdistan Bölgesi Asayişi dronun bir sivil eve issabet ettiğini ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığını açıkladı.

Son bir günde Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta ABD güçlerine dördüncü saldırı gerçekleşirken, Hamas ile İsrail arasındaki savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana bölgedeki ABD çıkarları ve güçleri bir dizi saldırıya maruz kaldı. /Rudaw