ABD: Erbil ile Bağdat’ın bütçe üzerine anlaşması memnuniyet verici

ABD, Bağdat ve Erbil arasında aylardır devam eden bütçe anlaşmazlığında nihai anlaşmaya varılmasını ve Irak'ın 2021 yılı mali bütçesi parlamentoda onaylanmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

ABD: Erbil ile Bağdat’ın bütçe üzerine anlaşması memnuniyet verici

Erbil ile Bağdat yönetimleri arasında aylardır devam eden bütçe müzakereleri sonrası dün akşam Muhammed Helbusi başkanlığında toplanan Irak Parlamentosu, 58 maddelik bütçe yasasını onayladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Bağdat Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Irak'ın 2021 yılı mali bütçesinin Parlamentodan geçmesinden ve ilerleyen günlerde daha fazla refah ve güvenliğe yol açacak ekonomik reformların uygulamasından memnuniyet duyuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri olarak Irak ve Irak halkıyla devam eden ortaklığımızı dört gözle bekliyor” denildi.

Irak’ın 2021 bütçesi Parlamentonun onayından geçti

Irak Parlamentosu dün akşam, bütçeyi oylamak için Başkan Muhammed el-Halbusi başkanlığında toplandı.

215 milletvekilinin katılımıyla yapılan oturumda, bütçenin 58 olan tüm maddeleri tek tek milletvekillerinin oylamasına sunularak onaylandı.

Eski Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ile Ulusal Nehc (Şii) Grubu'nun toplam 33 milletvekili ise oturumu boykot etti.

Bağdat ve Erbil arasında bütçe anlaşmazlığı aylardır sürüyordu. Şii partiler, Kürdistan Bölgesi’nin tüm petrol ve diğer gelirleri Bağdat’a teslim etmeden bütçe almamasını istiyordu.

Kürdistan Bölgesi’nin payı yüzde 12,67

Bağdat ve Erbil arasında sağlanan en son anlaşmaya göre, Kürdistan Bölgesi’ne yüzde 12,67 oranında bütçe verilecek.

Kürdistan Bölgesi de günlük 250 bin varil petrol gelirini ve diğer gelirlerinin yarısını Bağdat’a teslim edecek.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Beşir Hadad, Kürdistan Bölgesi’nin payı olan 11’inci Madde’nin uzun uğraşlar neticesinde onaylandığını söyledi.

Hadad, “Kürdistan Bölgesi’nin payı 9 ile 10 Trilyon dinar kadar olacak” dedi.

Kürdistan Bölgesi kendi petrolünü satacak

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu maliye komisyonu üyesi Ahmed Sefar, “11’inci Madde, Bağdat’a iade edilecek olan miktarın dışında Kürdistan Bölgesi’nin kendi petrolünü ihrac etme yetkisini de içeriyor. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi petrol sektörü üzerindeki tartışma da ortadan kalkmış oluyor” diye konuştu.

Meclis, bir sonraki oturumu 10 Nisan’da yapacak.

Rudaw