ABD Irak'tan Rojava’daki kamplarda tutulan IŞİD’lileri geri almasını istedi

Washington’da bir araya gelen ABD ve Irak savunma bakanlar bölgedeki güvenlik sorununu ve IŞİD’le mücadele konularını ele aldı. Görüşmede ayrıca savunma iş birliği anlaşmasını sürdürme konusu da masaya yatırıldı.

ABD Irak'tan Rojava’daki kamplarda tutulan IŞİD’lileri geri almasını istedi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Savunma Bakanlığında (Pentagon) Iraklı askeri ve diplomatik yetkililerle iki gün sürecek olan savunma ve güvenlik toplantısı kapsamında Iraklı mevkidaşı Sabit Muhammed el Abbasi, Irak Terörle Mücadele Teşkilatı Başkanı Abdulvahab Sadi ve Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Reşid ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından ABD medyasına konuşan Austin, ABD-Irak stratejik ortaklık ilişkisine vurgu yaparak, Irak’ın güvenliğine, istikrarına ve egemenliğine yönelik taahhütlerinin altını çizdi.

IŞİD’le mücadeleye değinen Austin, 50 bin kilometrekareden fazla Irak topraklarını özgürleştirdiklerini ve 4,5 milyondan fazla Iraklıyı IŞİD'in zulmünden kurtardıklarını söyledi.

Irak Savunma Bakanı Abbasi da ABD güçlerinin Irak’taki varlığının önemine değinerek iki taraf arasındaki iş birliğini geliştirmek istediklerini vurguladı.

Rojava’daki IŞİD’lilerin durumu

İki ülke arasında yayınlanan ortak açıklamada ise ABD’nin Irak’ın güvenlik birliklerine eğitim, danışma, yardım ve istihbarat paylaşımı sağlamayı sürdüreceği ifade edildi.

Irak güçlerine IŞİD'in nihai yenilgisi için gösterdikleri çabaları için teşekkür eden Austin’in ayrıca Irak'ın “kuzeydoğu Suriye'deki” (Rojava) kamplarda tutuklu bulunan IŞİD’lilerin sayısını azaltma taahhüdünü takdir ettiği ve Iraklı örgüt üyelerinin geri getirilmesi konusunda teşvik ettiği aktarıldı.

Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Dina Stroll de ABD medyasına "Stratejik bir ittifak içinde ilişkilerimizi güçlendirmeyi arzuluyoruz" açıklamasını yaptı.

Irak ABD kuvvetlerinin varlığından yana

Rûdaw Washington muhabiri Diyar Kurda, Temmuz 2021’de kurulan ABD-Irak Stratejik Diyaloğu temelinde oluşturulan ABD-Irak Ortak Güvenlik İş Birliği Diyaloğu’nın iki tarafın 2008 yılında varılan ABD-Irak Dostluk ve İşbirliği Stratejik Çerçeve Anlaşması temelinde yinelendiğini aktardı.

Bu çerçevede Irak hükümetinin rızası temelinde ABD ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak’ta varlığını devam ettiriyor.

Rûdaw muhabiri, Pentagon yetkililerine toplantıda Peşmergeden bahsedilip edilmediğini sordu. Yetkililer IŞİD’e karşı mücadelede Peşmerge konusunun da Iraklı silahlı güçler kapsamında ele  alındığını aktardı.

Muhabirimiz Pentagon’daki toplantılara Peşmerge Bakanlığı yetkililerinin de katıldığını söyledi.

ABD'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde güvenlik güçlerine danışmanlık yapmak ve onlara yardım etmekle görevli yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor.