ABD: Rojava’ya gönderdiğimiz buğdayda hastalık yok

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Rojava’ya gönderilen ve hastalık taşıdığı öne sürülen buğday tohumunun tarıma uygun olduğunu açıkladı.

ABD: Rojava’ya gönderdiğimiz buğdayda hastalık yok

Ajans, Facebook hesabından, tohumun çok sayıda kontrolden geçtiğini ve iyi kalitede olduğunun doğrulandığını belirten bir açıklama yayınladı.

Ayrıca çiftçilerin sunulan tüm tarım ürünlerini güvenle kullanılabileceğini kaydedildi.

USAID yaptığı açıklamada, "Sağlanan buğday tohumları, Irak'tan kuzeydoğu Suriye'deki çiftçilere gelmeden önce, kalitelerini sağlamak için bir dizi testten geçiyor. Testler tohumların temiz olduğunu teyit ediyor, enfeksiyon ve böcek içermediğinden ve bir mantar ilacı ile korumaya alındığından emin oluyor” denildi.

Kuruluşun Facebook hesabından açıklama yapıldı.

Açıklamada ayrıca, "USAID, tüm tarım ürünlerinin yerel tarım koşullarına uygun olmasını sağlar" ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

USAID 3 bin ton buğdayı Özerk Yönetim'e teslim ettiğini ve Rojava’da tarıma 4 milyon dolarlık destek sağlayacağını duyurmuştu.

Suriye hükümeti ise dağıtılan tohumun “Nimontoda” içerdiğini ve hastalığın bölgedeki tarlalara yayılacağını açıklamıştı.

Tarım uzmanları, tohumun ekiminden önce toprağın ilaçlanmasıyla sorunun çözüleceğini, ancak ekimden sonra çözülmesinin zor olduğunu söylemişti.

Rojava’da buğday tohumu sıkıntısı nedeniyle bölge tarlalarının sadece yüzde 30'u ekilmiş durumda.

Ekonomi uzmanları, Özerk Yönetim ve Suriye hükümetinin tarım sektörünü ihmal etmesi ve kuraklık nedeniyle bölgedeki gıda kıtlığı riskine dikkati çekiyor./Rudaw