ABD Savunma Bakanı: Rus birlikleri Ukrayna’ya saldırıya hazırlanıyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Litvanya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırı yakınındaki Rus askeri birliklerinin ‘açılmaya başladığını’ ve ‘saldırıya hazır’ hale geldiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanı: Rus birlikleri Ukrayna’ya saldırıya hazırlanıyor

AFP’nin haberine göre, Austin açıklamasında, “Rus askerleri bir saldırı düzenleyebilecek şekilde doğru pozisyonlara geçiyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başka bir yol seçebileceğini söyleyen ABD’li Bakan, “ABD, müttefik ve partnerleriyle yekpare halde Putin'e diplomatik çözüm yolu önerdi. Umarız çatışmanın köşesindeyken geri adım atma kararı alır” şeklinde konuştu. 

Austin, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Putin işgal etme kararını vermiş durumda" sözlerine katıldığını belirtti.

Irak’ta ABD kuvvetlerinin komutanı olarak görev yapmış Austin, “Daha önce bunu yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim; bu saldırabilmek için geçmeniz gereken pozisyon” dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki endişelerin ortasında, Austin ile düzenlediği basın toplantısında Baltık ülkeleri ve Polonya'nın askeri savunmasını güçlendirmeye çağırdı. Landsbergis, “Savunma konusunda ciddi olmalıyız. Baltık ülkeleri ile Polonya'yı savunmaya hazır olmalıyız” dedi.

Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Litvanya, 2004 yılından bu yana Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) üye.