ABD ve Rusya, Türk askerinin Menbic'e girmesine sıcak bakmıyor!

Antalya'da gerçekleşen üçlü toplantıda ABD ve Rusya'nın, Türk askerinin Menbic'e girmesine sıcak bakmadığı belirtilirken, Akar'ın, YPG ile işbirliği mesajlarından rahatsızlık duyduğunu ilettiği iddia edildi.

ABD ve Rusya, Türk askerinin Menbic'e girmesine sıcak bakmıyor!

TSK'nın Menbiç'e yönelik olası harekâtını önlemek amacıyla kentteki ABD varlığının arttığı, El Bab ve Minbic'in sınırdaş bölgelerinin PYD tarafından Esad rejimine bırakıldığı, Rakka'ya yönelik operasyon planlarının konuşulduğu ve Musul operasyonunun hızlandığı bir dönemde, Antalya'da dün Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeri Gerasimov'un katılımıyla üçlü bir zirve yapıldı.

Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre, dün sabah erken saatlerde başlayan heyetlerarası toplantı gün boyu sürdü.

Toplantıda, Kürdistan, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki güvenlikle ilgili ortak konular ele alındı. Orgeneral Dunford, Pentagon'un ABD Başkanı Donald Trump'a sunduğu Rakka planının ayrıntılarını paylaşırken, Orgeneral Akar PYD/YPG'yi içermeyen alternatif planları aktardı.

Komutanlar Menbic'in geleceğini de değerlendirdi. Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içerisinde büyük çoğunluğa sahip olan PYD/YPG güçlerinin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi konusunda verilen sözlerin tutulmasını bekliyor.

ABD ve Rusya, Türk askerinin Menbic'e girmesine sıcak bakmıyor. Suriye'nin Rakka kentinin IŞİD'ten temizlenmesine yönelik harekâtta İncirlik Üssü rol oynayacak. Türkiye operasyona lojistik ve taktik destek verecek. Türk askeri Rakka'ya yönelik kara harekâtında yer almayacak.

ABD, Rakka harekâtını kuzeybatı ve doğudan iki cephe açarak yürütmeyi planlıyor. Kuzeybatıdaki Menbic'ten SDG güçlerinin, Güney Kürdistan bölgesinden de ABD'nin eğitim verdiği Roj Peşmergelerinin Rakka'ya ilerlemesi düşünülüyor.