Rusya'dan YPG'ye gizli destek

Rusya’nın Türkiye’nin desteklediği Suriye'li muhalif gruplara karşı el altından YPG’ye destek verdiği ileri sürüldü.

Rusya'dan YPG'ye gizli destek

Rusya’nın Türkiye’nin desteklediği Suriye'li muhalif gruplara karşı el altından YPG’ye destek verdiği ileri sürüldü.

Şark ul Awsat gazetesinde yer alan bir habere göre, Rusya ile YPG arasında gizli bir anlaşmanın gerçekleştiği ileri sürüldü.

Yapılan anlaşmaya göre Tel Rifat  bölgesinde Rusya ile YPG güçlerinin 3  ortak gözlem noktası kurması ve Halep’in kuzeyinde Türkiye ile YPG arasında kalan bölgelere YPG ve Rus askerlerinin yerleştirilmesi konularında uzlaşıya varıldığı bildirildi.

Gazeteye konuşan Rojavalı bir kaynak ise Rusya’nın hiçbir zaman Tel Rifat’ı bırakmayacağını ve Türkiye’nin bu bölgeye girmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Rusya’nın Tel Rifat’ta 3 gözlem noktası kurma kararı, Türkiye destekli grupların bölgeye yönelik operasyon başlatması ve Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere askeri malzeme ve mühimmat gönderdiği söylentilerinin ardından alınması dikkat çekti.

Rusya Tel Rifat'daki güçlerini artırdı

Independent Türkçe'de yer alan ve bölge kaynaklarından edinilen bilgilere dayanılan bir habere göre ise, Rusya 24 ve 25 Mayıs’ta Tel Rıfat’ta üç askeri nokta kurarak çok sayıda askerini yerleştirdi. 

Kaynağa göre, Şam rejimine bağlı askeri birlikler de Rus güçleri ile beraber Tel Rıfat’taki askeri noktalarda mevzilendi.

Bölgeden başka bir kaynak, Tel Rıfat’ta bulunan Rus askeri birliği komutanının, bölgeye gelişleri ile ilişkili yakın bir zamanda kamuoyunu aydınlatmak adına basın açıklaması yapacağını söyledi.

Kaynak, Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne ait birliklerin askeri araçlarla şehirde devriye gezdiğini sözlerine ekledi.

YPG için kritik güzergah

Türkiye için büyük önem arz eden Tel Rıfat bölgesi, aynı şekilde Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) ana omurgasını oluşturan Halk Savunma Güçleri (YPG) için de önem arz ediyor.

YPG için Tel Rıfat, Halep’ten Afrin’e ulaşım için en kritik güzergah ve 2018’de Afrin düşerken bölge onların çekilme noktasıydı. YPG militanları dışında 100 binlerce sivil de yine Tel Rıfat’a sığınmıştı.

Türkiye'den Suriyeli Muhaliflere askeri destek

Türkiye, Suriye’nin İdlib vilayetindeki silahlı isyancılara, Suriye ordusunun Rusya destekli operasyonlarına karşı koymaları için son günlerde silah yardımı yaptı.

Haberi silahlı isyancıların komutanlarına dayandıran Reuters ajansı, Ankara ile Rusya arasında geçen hafta yapılan çalışma grubunda uzlaşma sağlanmayınca Türkiye’nin silah tedarikini hızlandırdığını duyurdu.