ABD, YNK'nin İran'a olan eğiliminden ötürü ilişkilerini sınırlıyor

ABD Başkanı Donald Trump dün Rojva ve Suriye’den çekilmelerine ilişkin yaptığı açıklamada Kürtlerin İran’a petrol satmalarından büyük rahatsızlık duyduğunu söylemişti. Edinilen bilgilere göre, YNK'nin İran'a olan eğiliminden ötürü ABD’nin YNK ile ilişkileri kopma düzeyine geldi.

ABD, YNK'nin İran'a olan eğiliminden ötürü ilişkilerini sınırlıyor

 ABD Başkanı Donald Trump dün Rojva  ve Suriye’den çekilmelerine ilişkin yaptığı açıklamada Kürtlerin İran’a petrol satmalarından büyük rahatsızlık duyduğunu söylemişti. Edinilen bilgilere göre, YNK'nin İran'a olan eğiliminden ötürü ABD’nin YNK ile ilişkileri kopma düzeyine geldi.

Dün ABD Başkanı Donald Trump Suriye’den çekilme kararına ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye gibi bazı taraflar Kürtleri sevmiyor. Bazı taraflar da tam tersi. Ben de bu konuyu hoş karşılamıyorum; Kürtlerin biraz petrolü var onu da İran’a satıyorlar. Biz bunu asla tasvip etmiyoruz. Fakat aynı zamanda biz Kürtlerle birlikte savaştık, onları korumak istiyoruz. Suriye’de kalıcı olmak istemiyoruz” demişti.

Güney Kürdistan’da YNK, Rojava’da ise  PYD’nin İran’a kaçak yollarla İran’a petrol sattığı Trump’ın İran’a petrol satan tüm taraflara mesaj gönderdiği bildiriliyor.

YNK ile ABD arasındaki ilişkilerden geçtiğimiz gün görevinden istifa eden ABD Başkanı Trump’ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk sağlıyordu. McGurk’un görevinden istifa etmesi ardından YNK ile ABD arasındaki ilişkilerin zayıflayacağı öngörülüyor.

Konu hakkında BasNews’e değerlendirmelerde bulunan Kürt siyasetçi Dîndar Necman Doskî, uzun bir süredir petrol satışının olduğunu belirterek “Ancak önemli olan Trump’ın neden bu dönemde gündeme getirdi?  Trump dünkü konuşmasında Güney ve Rojava Kürdistan’ında İran’a petrol satarak amborgoyu delen  tarafları uyarmış ve tehdit etmiştir” dedi.

YNK’nin verilen mesajı doğru okuması gerektiğini belirten Dîndar Necman Doskî, “Bu mesajı YNK’li kardeşlerimizin iyi anlaması gerekiyor. ABD ile ilişkilerimiz artık aileler ve partiler düzeyinden yasal çerçeveye oturmalıdır. İran’a yapılan yaptırımlar konusunda ABD’nin belirlediği çerçeveye uymalıyız” ifadelerini kullandı.

“Kürdistan Bölgesi olarak komşu ülkeler ile siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeliyiz” diyen Kürt siyasetçi, “İlişkilerimiz filan parti veya filan bölge adına olmamalı. YNK ile Irak’I yöneten bazı kişilerin İran’a meyili olduğunu biliyoruz. YNK’nin İran ile stratejik ilişkileri var ve bu meyil Kürdistan Bölgesi’ne zarar verebilir” dedi.