ABD'de Seçiciler Kurulu, Biden'ı onaylamak için toplanıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Seçiciler Kurulu, Demokrat Partili Joe Biden'ı ABD'nin 46'ıncı başkanı olarak resmen kabul etmek için bugün toplanıyor.

ABD'de Seçiciler Kurulu, Biden'ı onaylamak için toplanıyor

Pazar günü Fox Haber kanalında yayınlanan bir programa katılan Başkan Donald Trump ise seçim sonucuyla ilgili olarak, "Hayır, daha bitmedi" demeyi sürdürdü.

Fakat Trump'ın sonuçları geri çevirme çabaları en son Yüksek Mahkeme'den de itirazın kabul edilmemesiyle sona ermişti.

Trump, televizyon kanalına "Devam edeceğiz. Birçok yerel davamız var. Biliyorsunuz bazı eyaletlerde hileye kurban gittik, seçim bizden çalındı. Hepsini kazandık. Pennsylvania'yı kazandık. Michigan'ı kazandık. Georgia'yı açık ara kazandık" dedi.

Seçiciler Kurulu nedir? 

Amerika Birleşik Devletleri kurucuları, Anayasa'yı oluştururken ülkenin liderini nasıl seçeceği konusunda anlaşmazlığa düştükten sonra, bunun üzerine nihai bir kararla Electoral College (Seçiciler Kurulu( sisteminde karar kıldı

ABD Anayasası'na göre eyaletler, Seçiciler Kurulu'nda, Kongre'de sahip oldukları sandalye kadar üyeye sahip.

Bu sisteme yoğun eleştiriler bulunuyor. Çünkü ulusal çapta daha fazla oy alan bir başkan adayı, bu kurulun oyları aksine kullanması durumunda seçimi kaybedebilir.

Örneğin 2000 yılı seçimlerinde Cumhuriyetçi Partili George W. Bush, 2016 seçimlerindeyse Donald Trump, Seçiciler Kurulu'nda daha fazla oy alarak Demokrat Partili rakipleri Al Gore ve Hillary Clinton ulusal oy sayımında üstünlük sağlasa da seçimi kazandı.

Kurul ne yapıyor?  

Seçiciler Kurulu üyeleri, genellikle seçimle işbaşına gelen yetkililer ya da partilere uzun yıllardır sadakatle bağlı olan kişilerden oluşuyor.

Her eyaletin ve başkent Washington'un seçici üyeleri, genellikle eyalet başkentlerindeki meclis binalarında bir araya geliyor.

Seçim sırasında seçiciler kağıt oy pusulalarıyla oylarını kullanıyor. Bir pusula başkan, bir diğer pusula ise başkan yardımcısı için atılıyor. Pusulalar sayılıyor ve seçiciler, sonuçların yazılı olduğu altı adet sertifika imzalıyor.