ABD'den Ege adalarında yeni üsler kurma kararı

ABD Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'ndan (NDAA) ''Ege adalarında yeni üsler kurma'' kararı çıktı.

ABD'den Ege adalarında yeni üsler kurma kararı

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2024 mali yılı bütçesini içeren ve savunma harcamaları politikalarını belirleyen yasa tasarısı, geçen ay Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. 886 milyar dolarlık tasarı, YPG’ye silah desteği,  Rusya ve Çin'e karşı alınacak önlemlere kadar bir dizi madde içeriyor. Ancak tasarının ilk halinde bulunmayan bir ek düzenlemenin, Temsilciler Meclisi'ndeki tartışmalar sırasında yapıldığı ortaya çıktı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili üyesi Grace Meng, tasarıya ek olarak Yunanistan'da ABD askeri varlığını artırmaya yönelik bir düzenlemeyi sundu. Meng'in önerisi, Atina'nın desteklenmesine odaklanıyor ve bu konuda Savunma Bakanı ile Dışişleri Bakanı'nın ilgili Kongre komitelerine ortaklaşa bir rapor sunmasını talep ediyordu. Bu raporun ABD ile Yunanistan arasındaki güvenlik ilişkisini analiz etmesi ve özellikle Yunan adalarında ilave üsler kurmanın ve bölgede ABD askeri varlığını genişletmenin yollarını araştırması isteniyor.

Söz konusu talebin, Temsilciler Meclisi'nin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul görerek tasarıya eklendiği öğrenildi.

Meng, düzenlemeyle ilgili önceki gün yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “ABD ile Yunanistan arasındaki güçlü savunma ilişkilerini destekleyen, özellikle de iki ülke arasındaki üs kullanıım haklarının genişletilmesini öngören yasa değişikliğim, ABD ile Yunanistan arasındaki bağın daha da güçlenmesine yardımcı olacaktır.”

Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen yasa tasarısı, önümüzdeki günlerde ABD Senatosu'na gelecek ve burada onaylandıktan sonra ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulacak.